goden

goden

Drie-eenheid
Brahma
(de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd.
Een hindoe kan één god, meerdere goden of geen enkele god aanbidden.

Goden en godinnen

Naast Shiva, Vishnu en Brahma zijn er nog honderden andere goden en godinnen. Sommige worden overal aanbeden, anderen alleen in bepaalde gebieden. Hiervan zijn de belangrijkste goden Rama en Krishna. Rama en Krishna zijn populair omdat ze qua uiterlijk menselijker zijn dan andere goden. Veel hindoes vinden dat Rama en Krishna dichterbij de mensen staan dan de 'hoge' goden.

De hindoegoden Ganesh, Hanuman, Rama en Krishna

v.l..n.r: de hindoegoden Ganesh, Hanuman, Rama en Krishna

Ganesh
Ganesh, de god met het olifantenhoofd, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesh voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of huis. Ganesh is de zoon van Shiva en Parvati. Zijn rijdier is een spitsmuis. In het ‘Verhaal’ kun je lezen hoe hij aan zijn olifantenkop is gekomen.

drie_eenheid_hindoeisme

Krishna
Krishna is de populairste hindoe god. Als baby heeft hij een ondeugende karakter. Hij kan ook wonderen verrichten. En hij is de held van vreselijk veel avonturen. Vaak wordt Krishna afgebeeld met een donkerblauwe huid en speelt hij op zijn fluit omringd door koeien.

Rama
Rama is de held van het prachtige gedicht de Ramayana. Dat gedicht vertelt het verhaal van zijn overwinning op de boosaardige koning Ravana. Rama wordt aanbeden als dapper, knap, trouw en vriendelijk. Hij is de grote held, een goede echtgenoot en een rechtvaardige koning. De apengod Hanuman is zijn grote vriend en hulp tijdens het gevecht tegen de demonenkoning Ravana.

Hanuman
De apengod Hanuman is de generaal in het apenleger. Hij is de zoon van de windgod en hij beschikt over grote kracht, energie en wijsheid. In het prachtige gedicht de Ramayana, helpt Hanuman zijn grote vriend koning Rama bij het bevrijden van zijn vrouw Sita, die gevangen zit bij de demonenkoning Ravana. 

 De hindoegod Brahma en zijn vrouw Saraswati

De Schepper

De god Brahma is de schepper van het heelal en de god van de wijsheid. Brahma heeft vier gezichten. Elk gezicht kijkt een eigen windrichting op. Dit geeft aan dat Brahma over alle windrichtingen regeert. Hij is de god van alles. Ook heeft Brahma vier armen, waarin hij de heilige boeken van het hindoeïsme, een rozenkrans en een kan water vasthoudt.

Saraswati
De vrouw van Brahma is de godin Saraswati. Zij is de godin van de kunst, muziek en literatuur. Ze staat meestal afgebeeld met een boek en een muziekinstrument in haar handen.

Rijdier
Het rijdier van Brahma is de wilde gans. Brahma heeft -ondanks dat hij één van de belangrijkste goden is- maar weinig verschijningen in verhalen of het dagelijks leven.

Tempel
Brahma is de schepper van het heelal, en dus super-belangrijk. Het verhaal gaat dat Brahma uit zijn mond de windrichtingen heeft geblazen. En toch kom je deze god bijna nooit tegen. Er zijn ook maar heel weinig tempels aan Brahma gewijd. De enige tempel in India die is gewijd aan Brahma staat in de stad Pushkar in Rajastahan, het westen van India.

De Beschermer

De god Vishnu is de beschermer van het heelal. Hij wordt ook als de beschermer van de aarde gezien. Vishnu heeft vier armen, waarin hij een trompetschelp, een lotusbloem, een discus en een knuppel vasthoudt.

Lakshmi
Vishnu heeft ook een vrouw. Zij heet Lakshmi, de godin van licht, vruchtbaarheid, geluk en voorspoed, schoonheid en welvaart en de 'patrones' van de huisvrouwen. Divali, het feest dat in de hindoemaand kartika (oktober/november) valt, wordt onder andere ter ere van Lakshmi gevierd.

Garuda
Het rijdier van Vishnu is de adelaar Garuda. Deze trouwe vriend brengt Vishnu overal naar toe. Garuda zie je vaak de wacht houden voor de tempels van Vishnu. Garuda heeft een hekel aan slangen. Om te laten zien dat Garuda sterker is zit hij vaak op ze, of soms nog erger, vermorzelt hij ze.

Manisha viert Divali, het lichtjesfeest ter ere van de godin Lakshmi.

Kalki
De tiende  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar van Vishnu is Kalki. Deze  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar is nog niet op aarde geweest. Kalki moet nog komen, volgens het verhaal. Maar als hij komt dan beloofd dat niet veel goeds. Hij komt als ruiter op een wit paard. In zijn hand een zwaard om de wereld te vernietigen. Volgens het verhaal komt Kalki in de hindoe periode Kaliyuga. De 21ste eeuw valt in deze periode.

Vishnu_Laksmi_Garuda

 Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha
De negende  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar van Vishnu is  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha. Op deze manier raken het hindoeïsme en het boeddhisme elkaar. De boeddhisten accepteren niet dat hun  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha een verschijning van een hindoegod is geweest.
Voor hindoes is de  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha een heilig figuur en onderdeel van hun geloof. Hindoes en boeddhisten leven al eeuwen in vrede met elkaar en dit is nooit een punt van onenigheid geweest.

 Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.Avatar
De god Vishnu is tien maal op aarde geweest in verschillende gedaante, ook wel avatars genoemd. Hij nam telkens zo'n  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar aan om de wereld te redden. Vishnu is als vis, schildpad, wild zwijn, leeuw, dwerg, krijger, man en ruiter op aarde geweest. De bekendste  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar van Vishnu is Krishna, de blauwe god, geweest. Dat was de achtste  Een gedaante die de god Vishnu tijdens zijn bezoeken aan de aarde laat zien. De belangrijkste avatars van Vishnu zijn Rama en Krishna.avatar.

De Verwoester

De god Shiva is één van de beroemdste en populairste goden in het hindoeïsme. Shiva is een verwoester en een schepper. Hij kan dingen maken, maar ook breken. Iedereen wil daarom graag Shiva goed gezind blijven. Ook is Shiva populair omdat hij altijd innerlijke vrede heeft.

Goedgunstig
Letterlijk betekent het woord ‘Shiva’ goedgunstig. De rivier de Ganges, symbool van wijsheid en zuiverheid, stroomt uit zijn haar. Shiva is ook met slangen versierd. Veel van zijn volgelingen, de sadhoes, hebben ook een drietand, samengeklit haar en een stuk leer om hun nek hangen.

Blauw
Eens dreigde de aarde vergiftigd te worden. Shiva redde de wereld door het gif te drinken. Hij kreeg er wel een blauwe kleur van.
Het feest Shivaratri wordt ter ere van god Shiva gehouden.

Nandi
De stier Nandi is Shiva’s rijdier. Bij Shiva tempels staat altijd een beeld van Nandi bij de ingang. Shiva heeft altijd een drietand bij zich en volgens sommige verhalen woont hij op de Kailash berg in Tibet en rookt hij graag geestverruimende middelen.

Parvati
Shiva heeft een vrouw die Parvati heet. Zij wordt in verschillende gedaanten aanbeden: als zachte Moedergodin, als bloeddorstige godin Kali en als Durga, de godin van de strijd. Net als veel andere goden is Parvati dus een mengeling van goed en kwaad, vriendelijk en wreed, leven en dood.

Durga
Durga is de oorlogszuchtige gedaante van de godin Parvati. Ze rijdt op een tijger en ze heeft in elk van haar tien handen een ander wapen.

Vier hindoegoden op een rijtje