feesten

feesten

Moslim kalender en feestdagen

De moslim kalender is anders dan de westerse kalender. De maanden, en dus ook de jaren, lopen anders dan de kalender uit het christendom. Elke islamitische maand duurt van de ene volle maan tot aan de volgende volle maan. Hierdoor is het moslim jaar elf dagen korter dan het westerse jaar. Doordat het moslim jaar ieder jaar anders loopt, vinden feestdagen elk jaar ook in een ander seizoen plaats.

Het jaar 0
De moslim kalender is begonnen te tellen in het westerse jaar 622 na Christus. Dit was het moment waarop de heilige profeet Mohammed vanuit Mekka naar Medina verhuisde. Het jaar 2000 is omgerekend in het moslim jaar 1422. Elk jaar vieren de moslims belangrijke momenten uit het leven van de profeet. Zijn geboortedag, bedevaart, sterfdag en zijn eerste openbaring.

De maankalender
Elke moslim maand begint als de maan aan de hemel verschijnt. Het is belangrijk dat de maan ’s nachts zichtbaar is. Want pas als de maan wordt gezien, begint de nieuwe moslim maand. In veel islamitische landen bestaat er zelfs een sterrenwacht, die officieel de nieuwe maand aankondigt. Tegenwoordig worden er modernere methoden gebruikt om de sikkel van de maan aan de sterrenhemel waar te nemen. Ook zijn er kalenders die bijhouden wanneer er een nieuwe moslim maand begint.

Islamitische maankalender uit Indonesie

Een oude sterrenwacht waarmee op de seconde precies de stand van de maand kan worden gemeten.

Een oude sterrenwacht waarmee de stand van de maand wordt gemeten.

De namen van de maanden
1. Muharram
2. Safar
3. Rabi-ul-Awwal (Op de 12e dag is het maulid-ul-nabi: de geboortedag van Mohammed).
4. Rabi-ul-Akhir
5. Jamada-al-Awwal
6. Jamada-al-Akhir
7. Rajab (Op de 27e dag is het isra-wal-miraj de hemelvaart van Mohammed).
8. Sha'ban
9. Ramadan: de vastenmaand
10. Shawwa
11. Dhul-Qada (De eerste dag van deze maand begint id-al-fitr, het suikerfeest, het einde van ramadan).
12. Dhul-Hijjah (Vanaf de 8e tot de 13e dag is de bedevaart naar Mekka. De 10e dag is id-al-adha, de dag van het offer- of slachtfeest).

Islamitische kalender uit Indonesië (Ons jaar 2016 is 1437 volgens de islamitische kalender).

Het suikerfeest
Met het suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.

Feestelijk
De voorbereidingen voor het feest beginnen al tijdens de vastenmaand ramadan. De kinderen krijgen allemaal nieuwe kleren en er worden cadeaus uitgezocht. Op het suikerfeest zelf kleedt iedereen zich netjes aan en worden de cadeaus gegeven.

Moskee
In de moskee worden op deze dag grote diensten gehouden. Deze beginnen vroeg in de ochtend en de moskeeën zitten propvol. Na het moskee bezoek gaat iedereen thuis lekker eten. Hierna gaan moslims bij familie op bezoek en geven ze elkaar cadeaus.

 

Suikerfeest in Irak

Het slacht- of offerfeest

Het offerfeest wordt gevierd aan het eind van de bedevaart naar Mekka. De Arabische naam voor het offerfeest is id-al-adha. Turken noemen het feest kurban bayrami en in het Indonesisch wordt het hari raja haji genoemd. Wereldwijd slachten moslims een ram en verdelen het vlees onder de familie en armen.

Ibrahiem (Abraham)
De vrouw van de profeet Ibrahiem, Hagar, kon geen kinderen krijgen. Volgens het verhaal vroeg Ibrahiem aan God of hij hem een zoon wilde geven. Als dank wilde Ibrahiem dan wel zijn zoon aan God offeren.

Zoon
Toen Ibrahiems zoon Ismaël werd geboren, was Ibrahiem zijn belofte aan God vergeten. Er gingen vijftien jaar voorbij toen er een engel bij Ibrahiem kwam om hem aan zijn belofte te herinneren. Ibrahiem vond het vreselijk, maar wilde wel zijn belofte houden.

Idir vertelt wat er tijdens het offerfeest gebeurt.

Slachthuis
Het kan soms zo druk zijn tijdens het offerfeest dat het islamitische slachthuis van 's morgens vroeg tot 's avonds laat rammen slacht. Moslims mogen in plaats van een ram ook een stier offeren.

Op een boerderij in Dodewaard zoeken moslims naar geschikte dieren om te slachten voor Id al-Adha, het offer- of slachtfeest.

Op een boerderij in Dodewaard zoeken moslims naar geschikte dieren om te slachten voor Id al-Adha.

Duivel
Ibrahiem nam Ismaël mee naar de berg. Halverwege kwam de duivel Ibrahiem vertellen dat hij niet naar God moest luisteren. Ibrahiem gooide stenen om de duivel te verjagen. Stenen naar de duivel gooien doen pelgrims naar Mekka nog altijd op deze plek.

Offer
Ibrahiem ging verder en wilde zijn zoon offeren op de berg. Maar er kwam weer een engel die vertelde dat hij geen mensen mocht offeren en dat God het goed vond als hij een ram slachtte.

Ram
Moslims offeren nog altijd een ram om dit verhaal te herdenken. In Nederland kiezen moslims, alleen of met meerdere mensen samen (als het maar een oneven aantal is) een ram uit en laten deze op het offerfeest speciaal slachten.