moskee

moskee

Wat is een moskee?

De moskee is de plek waar de moslims samenkomen om elkaar te ontmoeten, te praten over het geloof en samen te bidden.

Binnenkomst
Als een moslim een moskee binnenkomt, dan laat hij zijn schoenen achter in het schoenenrek. Mannen en vrouwen gaan naar verschillende ruimten, vanwaar ze beiden de imam goed kunnen zien.

Wassen
Een moslim die wil gaan bidden in de moskee, moet zich volgens een vast ritueel wassen. Nadat hij zijn handen brandschoon heeft gewassen, moet hij zijn gezicht en armen wassen; vervolgens moet hij zijn hoofd met natte handen schoonwrijven en dan zijn voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en tanden spoelen en zijn oren en nek bevochtigen. De plaats waar een moslim zich ritueel voor het gebed wast, noemt men abdestlik.

foto11

Als je een moskee ingaat, moeten je schoenen uit.

Een moskee in Afghanistan

Moskee in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan.

Bidden
Moslims bidden vijf keer per dag. Bij het aanbreken van de dag, om 12 uur 's middags, laat in de middag, na zonsondergang en 's avonds laat. In moslim landen is het normaal om op school, op straat of op je werk te bidden.

Oproep
Vijf keer per dag wordt er opgeroepen tot gebed. In veel islamitische landen klinkt deze uitroep uit boxen die op de moskee staan of aan een minaret hangen. De oproep is overal in de buurt van de moskee hoorbaar en is nog steeds dezelfde als in de tijd van Mohammed.

Azaan
De tekst van de azaan, de oproep is ongeveer zo:
"Allah is de grootste. Ik verklaar dat er geen andere God dan Allah is. Ik getuig dat Mohammed zijn Profeet is. Haast u om te bidden, haast u naar het welslagen. Allah is de grootste. Er is geen andere God dan Allah."

Wat is er in een moskee te vinden?

1. Mihrab
De mihrab is een nis in de muur van de moskee. Deze geeft de richting van de ka'ba in Mekka aan. Voor ons is dat in het oosten. Moskeeën zijn meestal geheel rechthoekig. Deze nis is de enige bocht in de moskee.

2. Dakka
De dakka wordt met name gebruikt in grote moskeeën. Op deze verhoging worden door medewerkers van de moskee de handelingen van de imam, de voorganger, nagedaan. Zo kan iedereen in de moskee zien wat de imam doet.

3. Minaret
Op de minaret zijn vaak boxen aangebracht die de oproep om te gaan bidden versterken. Zo horen alle mensen uit de buurt dat het tijd is om te gaan bidden. Op speciale dagen en nachten wordt deze hoge toren met lampjes verlicht.

De torens mij een moskee noemen we minaretten.

De torens mij een moskee zijn minaretten.

7. Galerij
Hier bidden de vrouwen. De galerij is niet in iedere moskee aanwezig. In de meeste Turkse of Arabische moskeeën zitten de vrouwen achteraan of in een aparte ruimte.

9. Schoenenrek
Bij het binnenkomen van de moskee moet iedereen zijn schoenen uitdoen. In een schoenenrek worden de schoenen van de moslims bewaard. Op vrijdagen en feestdagen staan de rekken helemaal vol.

 

 

Mimbar in de Kampung Hulumoskee in Maleisië.

Plattegrond moskee

4. Mimbar
Dit is de plek van waar de imam zijn voordracht aan de moskee houdt. De imam spreekt vanaf de middelste trede. De bovenste trede is de plek voor de Profeet om de moskee bezoekers toe te spreken.

5. Kursi
De qari gebruikt de kursi als lessenaar. Hierop legt hij de  Het heilige boek voor moslims.koran neer als hij klaar is met voorlezen. De qari is iemand die hardop voorleest uit de  Het heilige boek voor moslims.koran. Dit doet de qari in het Arabisch.

6. Fontein
Bij het binnenkomen van de moskee wast iedere moslim zich bij een fontein of kraan volgens het wasritueel. Nadat hij zijn handen brandschoon heeft gewassen, moet hij zijn gezicht en armen wassen; vervolgens moet hij zijn hoofd met natte handen schoonwrijven en dan zijn voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en tanden spoelen en zijn oren en nek bevochtigen. Bij sommige moskeeën is de fontein op een hele andere plek, soms is de fontein buiten.

De mimbar in de Kampung Hulumoskee in Maleisie.

Hoe bidt een moslim?

Naast de vijf dagelijkse gebeden bidden moslims vaker. Ze bidden alleen of samen. Bij verdrietige of juist heel vrolijke gebeurtenissen. Ook wordt er gebeden als troost bij zieken of overledenen.

Tijden van gebed
De tijden van gebed staan vast. Per dag bidt een moslim vijf keer:
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen.
Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag.
Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag.
Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Salatoel-Isja: het gebed in de avond.

Verscholen tussen de bergen van Bosnië en Herzegovina, ligt het dorpje Busovača. Hier woont Džejla (12). Ze neemt je mee naar haar moskee.

foto10

Voordat een moslim gaat bidden, wast hij/zij zich op een speciale manier.

Voorbereiding tot gebed
De belangrijkste voorbereidingen tot het gebed:
- wassen; voor het gebed voeren moslims een reinigingsritueel uit 
   dat wudu heet.
- bedekken van het lichaam; de man is verplicht om vanaf zijn navel
   tot aan zijn knie bedekt te zijn. De vrouw is helemaal bedekt op
   handen en gezicht na.
- bidden in de richting van Mekka.

Bidposities
Het gebed, de salaat, heeft tien handelingen.
De vier belangrijkste handelingen zijn: staan, buigen, knielen en voorover op de grond liggen.