verhaal

verhaal

Exodus: de uittocht uit Egypye

Woestijn - verhaal

Plagen
Als Mozes alles heeft geprobeerd om de farao tot andere gedachten te brengen, komt god te hulp. Hij treft Egypte met rampen, de ene nog erger dan de vorige. De plagen treffen alleen Egyptenaren. De Israëlieten hebben er geen last van.

De plagen:
- Het water van de rivier de Nijl verandert in bloed.
- Duizenden kikkers bedekken het land.
- Miljoenen insecten vullen de hemel.
- Het Egyptische vee sterft. 
- Het is dagenlang pikkedonker.
Dan komen er nog meer plagen. Maar de farao laat de Israëlieten nog steeds niet gaan. Totdat de tiende plaag het land treft …

De rode zee - verhaal

Soldaten
Als de Israëlieten door de Rode Zee zijn, sluit god de golven. Alle soldaten die in de achtervolging zijn, hun dieren, hun voorraden en hun wapens worden door de zee bedolven.
(Op de kaart bovenaan deze pagina zie je de route door de woestijn).

Woestijn
De Israëlieten hebben het land van de farao veilig verlaten. Maar er staat ze nog een lange tocht te wachten met allerlei avonturen.
(Waarschijnlijk hebben de Israëlieten meer dan veertig jaar door de woestijn getrokken voordat ze een plek vonden om zich te vestigen: het huidige land Israël).

Slavernij
Exodus vertelt het verhaal van het volk der Israëlieten. Die woonden ooit in Egypte. In die tijd is de farao de koning van Egypte. Hij is bang voor de Israëlieten en daarom maakt hij hen tot slaaf. Hij geeft ook opdracht om alle jongetjesbaby’s van de Israëlieten te verdrinken in de Nijl. Eén baby wordt gered: Mozes. Zijn moeder zet hem in een mandje en laat hem wegdrijven op de golven van de Nijl.

Mozes
Een Egyptische prinses vindt het mandje. Zij neemt Mozes mee naar het paleis en voedt hem op als haar eigen zoon. Terwijl Mozes opgroeit, ziet hij dat zijn stamgenoten slavenwerk moeten doen. Dat vindt hij niet leuk, dus als god aan Mozes vraagt om de Israëlieten naar de vrijheid te brengen, aarzelt Mozes geen moment. Hij gaat naar de farao en vraagt of ze weg mogen. Maar de farao wil de slaven niet laten gaan.

Sprinkhanenplaag

Eerstgeborenen
De eerstgeboren zoon van elk Egyptisch gezin sterft! Ook de oudste zoon van de farao. De farao is zo verdrietig dat hij de Israëlieten laat gaan. Voordat de koning zich kan bedenken, vluchten alle Israëlieten richting Israël. Gelukkig, want niet veel later bedenkt de farao zich en stuurt hij inderdaad het leger achter de Israëlieten aan.

De Rode Zee
Met het Egyptische leger op hun hielen, komen de Israëlieten aan bij de Rode Zee. Ze kunnen niet verder… En de soldaten naderen…Vlug roept Mozes god om hulp. Die stuurt een harde wind, die de golven van de Rode Zee wegduwt en een weg over de zeebodem vrijmaakt. Zo komen de Israëlieten veilig aan op de andere oever.

Het einde van de slavernij van het volk der Israëlieten in Egypte en de uittocht uit dat land wordt tijdens het Pesachfeest herdacht. Pesach wordt ook wel het joodse paasfeest, lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest genoemd.