ceremonie

ceremonie

Water

Voodoo-aanhangers geloven dat er geesten in bronnen en rivieren wonen. Als ze in dat water een bad nemen, dan geloven ze dat dit helpt bij ziekte of ongeluk, dat ze een geliefde vinden of rijk worden. 

Insmeren
Voordat gelovigen zo’n bad gaan nemen, moeten ze eerst de ingrediënten verzamelen die horen bij de geest die ze willen aanroepen. In een grote kom worden deze spullen gemengd met water. De priester of priesteres die in dienst is van de geest die ze willen aanroepen, moet de gelovige ermee insmeren.

Geldstuk
In de baden worden planten gestopt, waarvan geloofd wordt dat ze magische krachten hebben. De geesten doen zich tegoed aan de geur van deze kruiden. De gelovige moet niet vergeten na het bad een geldstuk in de kom te gooien. Als bedankje voor de geest.


Gelovigen tijdens een voodoo begrafenis in het Afrikaanse land Benin

Gelovigen tijdens een voodoo begrafenis in Benin

Feestdagen

Haïti kent geen nationale voodoo-dag, maar er zijn wel een heleboel andere dagen waarop goden worden geëerd en er speciale rituelen worden gehouden. Bijvoorbeeld het feest van de tweelingen tussen 6 december en 6 januari. Het is niet toevallig dat op deze datums ook christelijke feesten worden gevierd: de verjaardag van Sint Nikolaas en Driekoningen. 

Christelijke feestdagen
Veel voodoo-feesten worden gehouden op christelijke feestdagen. Dit stamt nog uit de tijd dat de blanke overheersers voodoo verboden. Aanhangers deden toen alsof ze meededen met het christelijke geloof, maar vereerden stiekem toch hun eigen goden. 

Tweelingen tijdens een voodooceremonie in het Afrikaanse land Benin

Tweelingen bezitten volgens voodoo aanhangers bijzondere krachten.


Haitianen bezoeken een heilige waterval

Haitianen bezoeken een heilige waterval

Aarde

In Benin worden doden twee keer begraven. Eerst het lichaam zonder de nagels en haren, want de bewoners geloven dat hier de ‘geestkracht’ in zit. Zodra het donker is en de kwade krachten niets kunnen zien, worden de nagels en haren in een kistje gedaan. De nabestaanden dansen met dit kistje over het erf, waarna ze het begraven.

Haïti 
Als er een gelovige op Haïti sterft, komt er meteen een priester of priesteres naar het huis. Hij of zij spuugt alcohol over het lichaam, zalft de vier windstreken en steekt een kaars aan. Met de  De ason is de ratel die bij voodoo ceremonies wordt gebruikt.ason smeekt de priester of priesteres de ziel om uit het lichaam te komen, af te dalen naar de zee en daar een jaar en een dag te blijven.

Terugwinnen
Na een jaar en een dag moet de ziel van de overleden persoon worden teruggewonnen in een ceremonie. De priester vraag de ziel terug te keren uit zee en in een pot van aardewerk te kruipen. Die nemen de nabestaanden mee om op het familiealtaar te zetten.

Voodoo ceremonie bij plaatsje op Haiti ter ere van godin Inan.

De ceremonie die op 15 augustus op Haiti wordt gehouden ter ere van de voodoogodin Inan, valt samen met de christelijke Maria Hemelvaart. 

Oud en Nieuw
Het voodoo-nieuwjaar begint in september. Dit is hét moment om te bidden voor een goede oogst. Tijdens het Oud en Nieuw-feest hebben tweelingen een speciale rol. Er worden offers in hun naam gedaan, want voodoo-aanhangers geloven dat tweelingen goddelijke krachten hebben. Zij staan bijvoorbeeld symbool voor vruchtbaarheid.

Zeven dagen
Eén keer in de drie jaar komen duizenden voodoo-gelovigen bij elkaar op de grens van Ghana en Togo in West-Afrika. Ter ere van de krijgsgod Koku vieren ze zeven dagen feest. Deze god beschermde vroeger soldaten, nu weert hij hekserij en duivelse krachten af. Het festival begint met drumgeroffel, waarna dansers in trance raken. De dansers worden sterker dan ze normaal zijn. Ze houden het dansen uren vol.