Goed (ruzie) maken

banner

Ontmoeting in conflictseptember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten Filmpjes Les: Vluchtelingen

Goed (ruzie) maken

Overal ter wereld maken goede vrienden wel eens ruzie. Boris en de Ismar (allebei 12) uit Sarajevo in Bosnië en Herzegovina in ieder geval wel.In deze stad woedde zo'n twintig jaar geleden een burgeroorlog tussen moslims en christenen. Boris is christen en Ismar is moslim, maar dat is voor hen geen enkele reden om ruzie te maken. Bij hen gaan ruzies om heel andere dingen.

Boris gaat nooit schelden

“Meisjes maken al ruzie met elkaar als ze dezelfde jurk dragen. Of ze schelden elkaar uit voor dikzak. Zo zijn wij niet. Wij maken alleen wel eens ruzie over wie gewonnen heeft met gamen.”

 Boris (12) uit Bosnië en Herzegovina is vriend met Ismar (12). Ze maken wel eens ruzie, maar Boris gaat nooit schelden.

"Ik scheld nooit."

 

 

 

 

"Ik word snel boos"

Verdeling

Bosnië en Herzegovina is een land in het zuidoosten van Europa. De hoofdstad is Sarajevo. De drie grootste bevolkingsgroepen in het land raakten in 1992 met elkaar in oorlog.

Ismar wordt snel boos

“Ik word nogal snel boos, maar het fijne aan Boris is dat hij me accepteert zoals ik ben. Als we ruzie gehad hebben, dan praten we even niet met elkaar. Maar de dag erna gaan we weer basketballen. Alsof er niets is gebeurd.”

Ismar (12)uit Bosnië en Herzegovina is vriend met Boris (12). Ze maken wel eens ruzie, want Ismar wordt snel boos. Boris trekt zich daar niet zo veel van aan. De volgende dag zijn ze toch weer vrienden.