Gorilla’s betalen de rekenening

banner

Congo: geweldoktober 2008

Gorilla’s betalen de rekenening

Onzeker leven voor wilde dieren en mensen in natuurpark

Erneste is dol op gorilla's. Hij heeft er twee keer een gezien. Ze kwamen uit het oerwoud om eten in de maïsvelden te zoeken. Hij bleef heel stil zitten, tot ze weer verdwenen.

Rumangabo is het dorp waar Erneste (11) en zijn familie wonen. Eigenlijk is het geen dorp, maar het hoofdkwartier van het Nationale Park Virunga. Het ligt op een heuvel, vanwaar je ver over het oerwoud kunt kijken. Hier wonen de parkwachters met hun gezinnen. Ze beschermen het park tegen stropers en illegale houthakkers. Ernestes vader is zo'n parkwachter.

Opstandelingen

Het gebied is erg beroemd. Hier woont de helft van alle berggorilla's ter wereld. Bijna driehonderd van deze zeldzame mensapen wonen op een paar, met regenwoud bedekte, bergen in het park. Tot vorig jaar kwamen er toeristen op af. Ze betaalden 200 euro om een uur stilletjes naar een gorilla familie te kijken. Een aardig inkomen voor het land. Maar vorige zomer zochten opstandelingen een schuilplaats in het park. Ze joegen de parkwachters en toeristen op de vlucht en houden nog altijd delen van het park bezet.

Erneste laat de schedel zien van een berggorilla, die door stropers is gedood.

Erneste laat de schedel zien van een berggorilla, die door stropers is gedood.

Voor deze enorme stapel houtskool zijn heel wat woudreuzen stiekem gekapt.

Voor deze enorme stapel houtskool zijn heel wat woudreuzen stiekem gekapt.

Stropers

De opstandelingen kappen bomen. Het hout verkopen ze. Met het geld kopen de rebellen nieuwe wapens. De parkwachters mogen niet naar het bezette gebied, waar de berggorilla’s wonen. Zij patrouilleren in de rest van het park. Daar loert een ander gevaar: stropers. Furaha’s (11) vader is ook parkwachter. “Als hij op pad is, ben ik altijd bang,“ vertelt ze. “Een paar maanden geleden kwam zijn patrouille stropers tegen. Gelukkig renden ze weg.”

Berggorilla’s vermoord

Vorig jaar zijn er in Virunga zeven berggorilla's doodgeschoten. Het nieuws ging de hele wereld over. Furaha: “Vijf gorilla's zijn naast het hoofdkwartier begraven. Ik was erg verdrietig. De apen leken net mannen.” Uit een onderzoek zou blijken dat de directeur van het park achter de moorden zat. De directeur verdiende veel geld aan de illegale houtskoolhandel. Hij liet de gorilla's doden en probeerde de parkopzichter daarvan de schuld te geven. Hij was boos op de parkopzichter die de illegale houtkap en houtskoolhandel wilde stoppen.

Houthakkers

Er leven niet alleen gorilla’s in Virunga. Op dit moment logeert er in Rumangabo een roodstaartmeerkat, die de parkwachters van stropers hebben afgepakt. Over een tijdje wordt hij weer losgelaten. En er zijn bavianen. Erneste en Furaha gaan ze zoeken. Ze lopen langs een grote stapel houtskool. Het is door de parkwachters in beslag genomen. Het komt van bomen die stiekem zijn gekapt. Dan wijst Furaha ineens naar een boom achter een veldje bonen. “Kijk daar zijn ze.” In de bomen zitten twee bavianen families.

Bedroefde dorpsbewoners dragen zilverrug Senkwekwe naar zijn graf.

Bedroefde dorpsbewoners dragen zilverrug Senkwekwe, die door stropers werd gedood, naar zijn graf.