Gratis winkelen bij de voedselbank

banner

KinderrechtenSeptember 2014

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

Gratis winkelen bij de voedselbank

Een boodschappenkar vol met eten.
Volle kar

Soms eet Jayno (10) uit Tilburg liever niets op brood. “De voedselbank heeft niet vaak smeerkaas. En ik lust geen hagelslag.” Zijn ouders halen elke vrijdag gratis boodschappen bij de voedselbank.

Net een uitje

De wielen van de winkelwagen ratelen over de vloer. Jayno trekt aan de kar. Zijn zus Nicky (12) mag wel wat harder duwen. Het is druk bij de voedselbank. Honderden gezinnen uit de stad komen hier gratis boodschappen halen. Jayno vertelt: “Er staat altijd wat te drinken en iets lekkers klaar. Het is net een uitje. Op vakantie of naar een pretpark gaan we nooit.”

Nicky zit met haar hele familie aan tafel. Zij krijgen het voedsel van de voedselbank
Aan tafel.

Goed opletten

Niet iedereen mag hier zomaar gratis eten halen. Dat kan alleen als je niet genoeg geld hebt. De ouders van Jayno en Nicky zijn werkloos. Het gezin is arm. Jayno bekijkt een brood. “Je moet goed opletten, ik heb een keer een beschimmeld brood gepakt.” Bij de voedselbank kun je niet zelf kiezen waar je zin in hebt. Supermarkten geven voedsel dat ze over hebben. Jayno: “We zijn wel arm, maar niet in vergelijking met arme mensen in Afrika of mensen in de Filipijnen die na een orkaan al hun spullen kwijt zijn.”

Volle tassen

Met volle plastic tassen komen Nicky en Jayno thuis. De boodschappen zetten ze in de koelkast, in de keukenkastjes of op de grond bij de andere etenswaren. De keuken staat vol met blikjes en dozen met eten. De woonkamer is ook vol. Er staan een paar kapotte televisies en overal liggen spullen. Op de grond staat een gloednieuwe platte tv. “Die kregen we van een vriendin van m’n moeder. Ze wist niet hoe ze hem op moest hangen. En ze vond hem te groot.”

Jayno haalt verse groenten uit de tuin.
Vers uit de tuin.

Klimmen
Klimmen

Oud ijzer

Jayno gaat weer naar buiten. “Misschien vind ik nog een stuk oud ijzer in de struiken. Dat neem ik mee naar papa. Hij verkoopt het en dan hebben we weer wat geld. Met m’n zus doe ik ook wel eens heitje voor een karweitje. Laatst verdienden we met onkruid wieden tien euro! Dat geven we dan aan onze ouders.”

Bij de voedselbank kun je niet zelf kiezen waar je zin in hebt.

Wist je dat

Nederland is één van de rijkste landen van de wereld. Toch is meer dan een miljoen mensen in Nederland arm.