Groene vingers door Boomfeestdag in Almere

banner

Groene vingers door Boomfeestdag in Almere

ALMERE – 18 maart 2015

Scheppen, hopen zand, emmertjes regenwormen en vooral diepe kuilen wachten op de 500 leerlingen uit Almere. Zij planten deze ochtend fruitbomen in het Koggepark in Almere.

Vandaag planten duizenden kinderen én volwassenen in heel Nederland bomen voor Boomfeestdag, zoals elk jaar op de derde woensdag in maart. Zo maken ze met z’n allen Nederland een beetje groener en een beetje duurzamer. Groep 7B van Basisschool de Optimist doet ook mee.

Les in de klas

Nneka (10) vertelt dat ze eerst les op school kreeg, over hoe belangrijk bomen zijn voor de wereld. Veel dingen wist ze al. “Dat we bomen nodig hebben voor zuurstof, en dat als er geen bomen zijn we uitsterven. Maar ik wist niet dat een regenworm wel 10 harten heeft!”

Zo krijgt Nneka (10) wel groene vingers.

Zo krijgt Nneka (10) wel groene vingers.

Bananenboom

En dat ‘hun’ boom gaat groeien, weten ze wel zeker. “Over een half jaar komen we terug en dan groeien er misschien wel bananen aan”, grapt Joey (11). “Of aardbeien”, hoopt Miryana (10). Maar natuurlijk weten ze wel dat bananen in de tropen groeien en aardbeien niet aan een boom. “We zijn vergeten hoe onze boom heette, maar we geloven dat het een kersenboom was.”

Nneka (10) en Joey (11) bestuderen de regenwormen.

Nneka (10) en Joey (11) bestuderen de regenwormen.

Dit zijn Boy (links), Joey, Britt en Nneka (rechts).

Dit zijn Boy (links), Joey, Britt en Nneka (rechts).

Regenwormen

Als de wortels van het piepjonge fruitboompje bedekt zijn en de aarde flink is aangestampt, gaan de emmertjes regenwormen open. Britt legt uit waarom die beestjes nu heel belangrijk zijn. “Zij ploegen de grond een beetje om zodat het water beter bij de wortels kan komen. Daardoor gaat de boom heel goed groeien.”

Britt is niet bang voor glibberige beestjes.

Britt (10) is niet bang voor glibberige beestjes.

Bossen in Nepal

Niet alleen in Nederland vinden mensen het belangrijk om goed voor bomen te zorgen. Ook in Nepal. Sudha (14) uit de bergen weet precies waarom. “De aarde zuigt regenwater op als een spons. Boomwortels houden die aarde weer vast. Zo kun je het hele jaar water naar boven pompen. Als je te veel bomen kapt, spoelen hevige buien in de regentijd de grond weg. Dan blijven kale hellingen over, waarlangs regenwater in een noodgang naar beneden stroomt. Dat heet erosie. Het probleem is dat mensen dan in de droge tijd geen water meer kunnen oppompen.”
Lees hier meer over Sudha en de bossen in Nepal.