Gwenneth herdenkt slavernij tijdens Keti Koti

banner

Gwenneth herdenkt slavernij tijdens Keti Koti

AMSTERDAM – 1 juli 2015


De  De koto is een traditioneel kledingstuk van de Creoolse bevolking in Suriname.koto past gelukkig nog en de vouwtjes zitten strak in de hoofddoek. Gwenneth (12) uit Amsterdam draagt alleen traditionele Surinaamse kleding bij speciale gelegenheden. “Dat doe ik alleen op verjaardagen, tijdens feestjes en op Keti Koti. Vandaag is het Keti Koti."

Vrijheid

Officieel heeft Gwenneth sinds gisteren al zomervakantie. Maar haar hele klas kwam vandaag speciaal terug naar school om Keti Koti te vieren. Dat is Surinaams voor ‘verbreek de ketenen’. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Ook in Nederland staan veel mensen hierbij stil.

Gwenneth (links) luistert naar juf Rita. Ze vertelt over Keti Koti

Gwenneth (links) luistert naar juf Rita. Ze vertelt over Keti Koti.

De leerlingen kijken vol aandacht naar een film over slavernij.

De leerlingen kijken vol aandacht naar een film over slavernij.

Met de metro naar het Oosterpark.

Met de metro naar het Oosterpark in Amsterdam.

Burgemeester

Eén van de sprekers is de burgemeester van Amsterdam. Maar die herkent Gwenneth alleen maar door zijn ketting. "Ik heb hem wel eens op tv gezien." Wie ze ook van tv kent, is de man die actie voert tegen zwarte piet. Ook hij houdt een toespraak. Gwenneth vindt het goed dat vandaag ook aandacht is voor dit onderwerp en andere vormen van racisme. Er wordt bijvoorbeeld ook uitgebreid gesproken over de Arubaanse man die afgelopen weekend door politiegeweld in Den Haag is gestorven. Veel van de toeschouwers zijn boos over hoe mensen met een donkere huidskleur worden behandeld in de Nederlandse samenleving. "Over zulke onderwerpen discussiëren we ook vaak in de klas."

Standbeeld

"Twee jaar geleden was ik op 1 juli in Suriname. Daar wordt ook Keti Koti gevierd, bij het standbeeld van Kwakoe."
Het standbeeld stelt een slaaf voor bij wie de ketenen om z'n enkels zijn losgebroken. De afschaffing op 1 juli in 1863 was op een woensdag. Het is een traditie uit het Afrikaanse land Ghana om jongens die geboren worden op woensdag Kwakoe te noemen. Vandaar dat hij zo heet. "Ik was niet bij het leggen van de de bloemenkransen, maar ik ben wel naar het feest geweest. Ik wandelde met mijn nichtjes door de Palmentuin in Paramaribo. Er was van alles te doen en lekkers te eten."

Gwenneth (12) en haar moeder bij het slavernijmonument.

Gwenneth (12) en haar moeder bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark.

Bloemen

Nadat alle belangrijke mensen, zoals de vice premier van Nederland en de Amsterdamse burgemeester bloemenkransen hebben neergelegd, gaat Gwenneth ook naar het monument. De officiële dingen duurden voor haar wel heel lang, maar ze vindt het toch heel bijzonder om dit een keer mee te maken. "We moeten hierover blijven nadenken en de gevallen slaven niet vergeten."