Happy Holi op de Shri Laksmi school

banner

Happy Holi op de Shri Laksmi school

Gebeden

Het idee achter deze brandstapel is dat zo het slechte van het afgelopen jaar verbrandt. “Ik liep dit jaar voor het eerst mee met de fakkeloptocht naar het Bijlmerpark. Samen met Anisha. Ik vond het wel leuk, maar het duurde heel lang. Gelukkig was er wel gratis thee en koffie en bara’s.” Dat het zo lang duurde, kwam door alle gebeden van de  Een pandit kent het grootste deel van de hindoeïstische teksten (de Veda's) uit zijn hoofd en de ritmes en melodieën om ze voor te dragen.pandits. Zij zegenen de brandstapel en brengen offers. 

Aan het begin van de dag draagt Devika nog haar mooiste kleren.
Aan het begin van de dag draagt iedereen z'n mooiste kleren.

Gekleurd poeder

Op de ochtend van Holi staat Devika extra vroeg op om te bidden. Ze trekt haar mooiste kleren aan, maar neemt ook oude kleren mee in een tas. Haar moeder bakte bara’s, want iedereen neemt iets te eten of te drinken mee voor in de klas. “Maar het leukste aan dit feest is dat we op het schoolplein mogen gooien met gekleurd poeder. Het idee daarachter is dat iedereen gelijk is. Of je nu rijk of arm bent, iedereen zit onder de vrolijke kleuren. Hiermee wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar.” 

Amsterdam - Het is holifeest voor de hindoes. In Zuidoost staat de Shri Laksmischool. Hier viert Devika ook het nieuwe jaar en het begin van de lente. "Vooral het gooien van gekleurd poeder vind ik leuk!"
Gelukkig had Devika haar oude kloffie meegenomen.

 

Devika: ?Mijn moeder bakte bara?s voor de hele klas.?

Devika: '"Mijn moeder bakte bara's voor de hele klas."

Door het poeder zie je niet meer wie arm is of rijk.
Door het poeder zie je niet meer wie arm is of rijk.

Rode oren

Devika heeft mazzel: na het gooien met het gekleurd poeder, hoeft zij alleen de straat maar over te steken en de lift in naar haar huis in de flat Florijn. “Mijn moeder houdt niet van het poeder, maar ik vind het geweldig.” En nu snel onder de douche! Zelfs haar oren zijn rood. 

Meer informatie over het Hindoeïsme vind je op onze godsdienstensite.