Havana: vergane glorie

banner

Cuba: dromenseptember 2008

Havana: vergane glorie

Wonen in huurkazernes in de oude binnenstad

In het centrum van Havana wonen veel families dicht op elkaar in uitgeleefde woonkazernes. De meeste verf is van de verbrokkelde muren afgebladderd. De balkons zien eruit als bladerdeeg van cement: ze hangen gevaarlijk los aan de steunbalken. Het lijkt wel of de oude binnenstad bezig is uit elkaar te vallen.

De Cubaanse regering heeft veel te weinig geld om de oude binnenstad van Havana en de grote huizen, die ooit door rijke Spanjaarden en Amerikanen zijn gebouwd, te restaureren.
Gelukkig heeft de Unesco het koloniale centrum op de lijst van belangrijkste cultuurschatten ter wereld geplaatst en Cuba geld gegeven. Daarmee kon een een deel van de hoofdstad worden gerepareerd en opgepoetst.

Kinderen spelen in de smalle straatjes van de oude binnenstad van Havana, de hoofdstad van Cuba. Ze spelen honkbal.

Kinderen spelen in de smalle straatjes van de oude binnenstad van Havana, de hoofdstad van Cuba. Ze spelen honkbal.

Kinderen spelen in de smalle straatjes van de oude binnenstad van Havana, de hoofdstad van Cuba. Ze spelen honkbal, maar omdat alles in de binnenstad klein en smal is, vliegt de bal steeds op een balkonnetje en moeten ze klimmen.

Omdat de straatjes in de binnenstad eigenlijk te smal en te klein zijn om honkbal te spelen vliegt de bal steeds op een balkonnetje en moeten de jongens klimmen.

Nog opknappen

De huurkazernes waar veel kinderen spelen en wonen, zijn nog niet opgeknapt. Dus oefenen de jongetjes hun honkbalslagen in de wrakke, smalle steegjes.
Om de beurt klimt er een honkballertje langs een regenpijp omhoog, want het balletje vliegt heel vaak op een van de balkons.