Het liefst wil ik …

banner

Vrijheidmei 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Het liefst wil ik …

Vrijheid is voor iedereen iets anders. Het heeft vaak te maken met wat je kunt en wat je wilt.
Op het eiland Cuba is de regering best streng en mogen de bewoners sommige dingen niet. Maar in hun dromen zijn de vijf kinderen die op deze pagina aan het woord komen VRIJ.

… rennen

ALDO (8) is net geopereerd aan zijn voeten. ?Ze waren te plat en daardoor knikten mijn knieën naar binnen. Straks kan ik weer rennen. Ziekenhuizen zijn gelukkig gratis in Cuba, want mijn ouders zouden zo?n operatie niet kunnen betalen.?

"Als ik ren voel ik me vrij."

ALDO (8) is net geopereerd aan zijn voeten.
“Ze waren te plat en daardoor knikten mijn knieën naar binnen. Straks kan ik weer rennen.
Ziekenhuizen zijn gelukkig gratis in Cuba, want mijn ouders zouden zo’n operatie niet kunnen betalen.”

TIP: Hardlopen maakt je vrolijk.

… veel lachen

MELANIE (12) is blij want haar school is uit. ?We hebben de hele middag vrij! Ik ga eerst naar huis om te eten en iets anders aan te trekken. Dan ga ik naar buiten, lachen en kletsen met mijn vrienden en vriendinnen.?

Smile! :)

MELANIE (12) is blij want haar school is uit.
“We hebben de hele middag vrij! Ik ga eerst naar huis om te eten en iets anders aan te trekken. Dan ga ik naar buiten, lachen en kletsen met mijn vrienden en vriendinnen.”

TIP: "Als je lacht, word je vanzelf blij."

… gratis wifi

AYAMÈX (12) droomt van digitale foto?s delen met vrienden. ?Wij hebben wel internet, maar het is zo traag dat ik geen foto?s kan mailen. Internet is ook voor bijna iedereen te duur.?

"Ik wil op Facebook."

AYAMÈX (12) droomt van digitale foto’s delen met vrienden.
“Wij hebben wel internet, maar het is zo traag dat ik geen foto’s kan mailen. Internet is ook voor bijna iedereen te duur.”

TIP: Heb veel geduld.

kaartje Cuba

Meer vrijheid

Op Cuba bepaalt de regering wat je wel en niet mag zien op internet. De machthebbers zijn bang dat burgers door informatie (uit het buitenland) in opstand kunnen komen. Beetje bij beetje komt hier verandering in.

… je Cuba laten zien

ARIEL (12) is nog nooit in het buitenland geweest. ?In winkels zie ik steeds meer merken uit het buitenland. Dat was vroeger niet zo. Ik ben nieuwsgierig naar andere landen en ik hoop dat mensen in andere landen ook nieuwsgierig zijn naar Cuba. Kom je??

"Ik ben nieuwsgierig naar andere landen."

ARIEL (12) is nog nooit in het buitenland geweest.
“In winkels zie ik steeds meer merken uit het buitenland. Dat was vroeger niet zo. Ik ben nieuwsgierig naar andere landen en ik hoop dat mensen in andere landen ook nieuwsgierig zijn naar Cuba.
Kom je?”

TIP: Hang een wereldkaart aan je muur.

… boksen

YANGEL (11) is bokskampioen in zijn gewichtsklasse in de hoofdstad Havana. ?Ik train vijf middagen per week. Boksen is alles voor me. In mijn dromen word ik later kampioen van Cuba. Dan ben ik misschien vrij om te reizen en om te boksen in andere landen.?

"In de ring voel ik me sterk en vrij."

YANGEL (11) is bokskampioen in zijn gewichtsklasse in de hoofdstad Havana.
“Ik train vijf middagen per week. Boksen is alles voor me. In mijn dromen word ik later kampioen van Cuba. Dan ben ik misschien vrij om te reizen en om te boksen in andere landen.”

TIP: Fantaseer over je toekomst.

button_535x55px_instagram1