Hoezo nu al afgedankt

banner

Schoenenjanuari 2008

Hoezo nu al afgedankt

Ze knellen. De zolen zijn schuin afgesleten of ze zijn gewoon hopeloos ‘uit’. Toch zijn je oude sneakers nog nuttig. Er kunnen bijvoorbeeld sportvelden van worden gemaakt.

In sommige sportzaken staan bakken voor oude sportschoenen. Die gaan regelrecht naar een fabriek in België. Hier worden ze gerecycled. Niet tot nieuwe schoenen, maar tot vloeren waarop je kunt basketballen, hockeyen of zacht landen als je valt.

Zweetdruppels

Week na week gedragen schoenen ruiken niet ál te fris. Dat is niet gek, want je voeten produceren elke dag een eierkopje vol zweetdruppels. Toch is het niet nodig om de ingeleverde stappers eerst te ontsmetten. Ze zijn bijna nooit écht vies. Want niemand haalt het in z’n hoofd om schoenen met modderspatten of graskluiten eraan vastgekoekt in de recyclebak te doen. Toch?

Elk jaar recyclet Nike zo'n 125.000 paar schoenen. Die verdwijnen in grote machines.
Elk jaar recyclet Nike zo'n 125.000 paar schoenen. Die verdwijnen in deze machines.

Elke oude gymschoen wordt in drie plakken gesneden en helemaal gerecycled.
Elke oude gymschoen wordt in drie plakken gesneden en helemaal gerecycled.

Volgens Nike zijn zij de enige fabrikant die op deze manier schoenen een nieuw leven geeft.
Volgens Nike zijn zij de enige fabrikant die op deze manier schoenen een nieuw leven geeft.

Made in Thailand

Samantha : “Een tijdje geleden kon je hier schoenen inleveren. Dan kreeg je 20 euro. Geen idee wat ze ermee moesten. Misschien is dit plein er wel van gemaakt.” Karima : “Ik heb nog nooit schoenen naar de recycling gebracht. Of ik weet waar mijn schoenen vandaan komen? Vaak staat er ‘Made in Thailand’ op. Maar er staat niet op door wie ze zijn gemaakt. Misschien wel door kinderen. Weten wij veel?” Melanie : “Misschien dat we het op internet kunnen opzoeken. Maar eigenlijk vind ik het belangrijker of de schoenen lekker zitten.” Mohsin : “En of ze een beetje gangsta zijn. Stoer, je weet toch?”

Rooney, Scholes, en Ferdinand, drie beroemde Engelse voetballers, steunen het plan om van oude schoenen trapveldjes te maken.

Rooney (links), Scholes (rechts) en Ferdinand, drie beroemde Engelse voetballers, steunen het plan om van oude schoenen trapveldjes te maken.

Sorteren

Wel zitten er mensen in de fabriek die de schoenen sorteren. Alleen gympen en sportschoenen mogen de machines in. Met veters en al verdwijnen de schoenen in een slurf. Daaronder zitten grote messen die elke schoen in drie stukken snijden. Per uur gaan er 600 paar schoenen doorheen.

Plakjes schoen

Alle delen komen ergens anders terecht. Want het ene materiaal is zachter dan het andere. De bovenkant van de schoen kan bijvoorbeeld van leer zijn. Of van mesh: de gaasachtige stof die vaak op sportschoenen zit. De zool is meestal van rubber. Dat is een stuk taaier dan leer. En het spul dat ín de zool zit, is juist heel zacht. Voor elk deel zijn andere apparaten.

Puree

Na het splitsen van de schoen, begint het grote malen en pureren. Net zolang tot er alleen nog kleine stukjes over zijn. Dit zijn de ingrediënten voor een basketbalveldje of een speelplein. Alles wordt goed gescheiden gehouden en gaat met vrachtwagens naar andere fabrieken. Daar bewerken ze het verder.

Dit speelveldje is gemaakt van 2.500 paar vermalen schoenen.

Dit speelveldje is gemaakt van 2.500 paar vermalen schoenen.

Schoenen onder je sneakers

Karima (schoenmaat 38), Melanie (schoenmaat 36), Samantha (schoenmaat 38), Shyron (schoenmaat 38) en Mohsin (schoenmaat 34) vind je vaak op ‘hun’ plek: ‘Het Landje’ in Rotterdam. Een bijzonder pleintje, waar kinderen chillen, lopen en rennen op schoenen. Nee, niet de schoenen aan hun voeten. Dat is niks bijzonders. ‘Het Landje’ is gemaakt van gerecyclede sportschoenen. 

In het kort

• Schoenen recyclen is goed voor het milieu
• Sportvelden zijn soms gemaakt van oude sneakers