I love Congo

banner

Congo: geweldoktober 2008

I love Congo

Rafiki (13 jaar): “Ik woon in Congo. In het hart van Afrika.
Op de school in ons vluchtelingenkamp, zegt de leraar dat ons land officieel de Democratische Republiek Congo heet. De westerse mensen die in ons kamp helpen zeggen steeds Congo-Kinshasa.
Kinshasa is onze hoofdstad en zo raken ze niet in de war met het land dat ten noordwesten van ons ligt. Dat land heet ook Congo, maar wordt Congo-Brazzaville genoemd.  Lekker makkelijk allemaal hè."

Vluchten

"Er is al zo lang ik weet oorlog in mijn land. Nou ja, in het oosten van het land dan, waar ik vandaan kom. Ook mijn dorp is aangevallen. Daarom ben ik met mijn moeder gevlucht. We wonen nu in een kamp vol hutten."

Afrikaanse wereldoorlog

Bij de oorlog in Congo zijn negen Afrikaanse landen betrokken. Daarom wordt het conflict ook wel de "Afrikaanse Wereldoorlog" genoemd. Het begin van de strijd lag eigenlijk in de buurlanden Rwanda en Burundi, waar in de jaren '90 van de vorige eeuw oorlog heerste tussen de bevolkingsgroepen Hutu's en Tutsi's.  De bewoners die voor het geweld vluchtten, gingen naar het oosten van Congo. 

Roven

De grond in het oosten van Congo zit vol rijkdommen. Door de komst van al die vluchtelingen, die door verschillende landen worden gesteund, ontstonden er onder die vluchtelingen, maar ook bij de Congolezen zelf allerlei gewapende groepen die wel een graantje van al die rijkdom wilden meepikken.
Momenteel zijn er in Oost-Congo zo'n vijftig gewapende groepen die stukken land bezet houden, de bewoners bestelen, grote stukken land leegkappen en het hout verkopen en goud en andere metalen uit de grond halen.


Rafiki (13) woont in een vluchtelingenkamp

Hier voel ik me veilig.