Ik ben wie ik ben

banner

Kinderrechtenseptember 2014

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

Ik ben wie ik ben

Ik ben een meisje

ERNESTA (11) is geboren in een jongenslichaam, maar ze voelt zich een meisje. Ze heeft genderdysforie. Het woord gender staat voor de verschillen tussen mannen en vrouwen: in denken, doen en voelen. Dysforie betekent erg ongelukkig zijn met iets. “In de tijd dat ik vaak gepest werd, had ik veel moeite met wie ik was. Mijn juf van toen heeft me heel goed geholpen. Zij zei dat ik niet alles als een belediging moest opvatten. Ik moest gewoon meer ontspannen en leren me niets aan te trekken van wat anderen zeggen.”

Tip: “Je hebt geen keuze in wie je bent, maar je kunt wel je eigen leven creëren.”

 

Nederland_zijn_Erneste

Ik heb blauw haar

Nu doet MERA (10) lekker wat ze zelf wil. “Vroeger vond ik mezelf niet zo mooi. Ik heb er met mijn moeder over gepraat. Gelukkig ging ze niet enorm slijmen, want dat had niet geholpen. Ze zei dat ik goed ben zoals ik ben. En dat ik mag doen wat ik wil. Dat hielp wél.”

TIP: “Als je m’n haren leuk vindt, zeg dat dan gewoon. Probeer niet grappig te doen door te zeggen: ‘Hé… ben je in een pot verf gevallen?’ Want dat is juist kwetsend.”

Nederland_zijn_Mara

Ik houd van voetbal

Toen LUCAS (12) tien weken te vroeg werd geboren kregen zijn hersenen niet genoeg zuurstof. Daardoor stuurt zijn brein nu niet de goede signalen naar de rest van zijn lijf. Hij ziet minder goed en hij kan niet alles met zijn benen. Maar hij is wel een kei in voetbal! “Tijdens voetbal sta je er niet alleen voor. Je bent deel van een team en je moet het samen doen. Alleen lukt het niet. Natuurlijk zou ik wel anders willen, maar ik ben gewend aan mijn handicap. Het is zoals het is.”

TIP: "Je bent goed zoals je bent. En als dat soms moeilijk is? Probeer leuke dingen te doen. Voor mij is dat sporten."

Nederland_zijn_Lucas

Ik zit op klassiek ballet

Vroeger deed GILLES (13) ook aan hockey. “Maar daarvan worden je spieren korter, terwijl je voor ballet juist lange spieren nodig hebt. Op m’n tiende koos ik écht voor ballet. Ik ben toen aangenomen op de Nationale Balletacademie in Amsterdam. In mijn klas zitten twee andere jongens en zeventien meisjes. Jongen zijn heeft wel voordelen: ik dans niet op spitzen. De meisjes klagen vaak over pijn in hun voeten. En ik heb een langere pauze. De meisjes moeten in de pauze ook hun knot maken. Daar doen ze meestal wel een kwartier over.”

TIP: “Vroeger kreeg ik wel eens stomme opmerkingen. Dat ballet voor meisjes is en dat ik een mietje ben. Maar daardoor moet je nooit gaan twijfelen. Volg je gevoel en doe waar jij zélf blij van wordt!”

Nederland_zijn_Gilles

Vroeger kreeg ik wel eens stomme opmerkingen. Dat ballet voor meisjes is en dat ik een mietje ben.

Nederland_zijn_Hermanprit

Ik draag een tulband

HARMANPRIT (13) is sikh. Het sikhisme is een religie uit India. Sikhs moeten zich aan allerlei religieuze regels houden. Eén ervan is dat je je haren niet mag knippen, want die zijn heilig. Mannen mogen zich ook niet scheren. “Die tulband draag ik nog niet altijd naar school. Andere kinderen treiteren me ermee en daar word ik soms moe van. Ik leg wel eens uit waarom ik hem draag, maar dan nog begrijpen veel mensen het niet. Omdat ik genoeg had van het gepest, heb ik toen ik klein was mijn haar een paar keer laten knippen.”

TIP: Sikhs beschermen hun haar met een tulband. In het filmpje demonstreert Harmanprit hoe je zo’n tulband op en weer af doet.

Die tulband draag ik nog niet altijd naar school. Andere kinderen treiteren me ermee en daar word ik soms moe van.