“Ik moet soms gewoon luisteren”

banner

Democratiemaart 2017

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

“Ik moet soms gewoon luisteren”

Met een gitaar en een zelfgeschreven vredesliedje reist Divina (12) door haar land Kameroen.
Wat vindt zij van democratie? “Onze president moet er meer voor ons zijn.”

Stel je zelf eens voor?

“Ik woon in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Samen met mijn vader ga ik in de weekenden of vakanties vaak naar het noorden. Daar plegen terroristen aanslagen. Ik praat erover met de kinderen daar. Sommigen zijn wees, omdat hun ouders door terroristen zijn
vermoord. Anderen kennen kinderen die nu kindsoldaat zijn.”

Wat vertel je de kinderen?

“Eerst zijn ze vaak bang, omdat ze me niet kennen. Dan pak ik mijn gitaar en zing een zelfgeschreven vredesliedje. We praten over wat ze meegemaakt hebben. Ik geef ze ook tips over hoe je kunt zorgen dat je niet ontvoerd wordt. Ze moeten niet in hun eentje naar school lopen, maar in groepjes.”

Luisteren ze naar je?

“Omdat ik zelf ook een kind ben, denk ik dat ze wel naar me luisteren. Ik vertel ook dat ze niet hetzelfde moeten gaan denken als de terroristen. Die proberen macht te krijgen over mensen die arm zijn of zich achter gesteld en gediscrimineerd voelen. Als er vrede en democratie is in een land worden mensen niet zo snel terrorist.

Is er in Kameroen democratie?

“In ons land is wel vrede. Christenen en moslims leven goed samen. Maar we hebben ook terroristen die met geweld de baas willen worden. Ze willen dat iedereen moslim is.
Onze president is zo’n dertig jaar geleden gekozen. Ik vind hem geen slechte president, maar hij is veel in het buitenland. We hebben een president nodig die er altijd voor ons is.”

Heb jij thuis iets te zeggen?

“Soms moet ik gewoon luisteren. Bijvoorbeeld als mijn vader de afstandsbediening wil. En soms geeft hij me op m’n kop, omdat ik treuzelde op weg van school naar huis. Maar mijn ouders helpen me als ik problemen heb. Ze vragen ook vaak mijn mening.”

Bewaar jij zelf ook altijd de vrede?

“Ik ben meestal vriendelijk, maar ik word ook wel eens boos. Vooral op mijn broertjes en zusje. Als ze me beledigen of in mijn hand bijten. Dan schreeuw ik tegen ze en soms geef ik een klap.
Als kinderen op school wat van me stelen, word ik ook boos.”

Wat is jouw wens?

“Ik zou meer willen reizen, bijvoorbeeld naar Amerika. Daar wil ik president Trump ontmoeten. Ik zou hem zeggen dat hij ervoor moet zorgen dat alle burgers hem goed vinden.
Op tv zie ik dat veel mensen een hekel aan hem hebben. Dat is geen democratie. Hij moet er zijn voor alle mensen in zijn land.”

Divina (12) resit met haar vader door haar geboorteland Kameroen en vertelt kinderen in de dorpen waar ze langskomen over vrede en veiligheid.

Divina was vorig jaar één van de genomineerden voor de Kinder-vredesprijs en ze wil secretaris van de Verenigde Naties worden.

Divina (12) resit met haar vader door haar geboorteland Kameroen en vertelt kinderen in de dorpen waar ze langskomen over vrede en veiligheid.

Kinderen in de dorpen waar Divina mee praat, krijgen een oorkonde.

Divina’s favorieten

Idool:Chris Brown
Leuk om te doen: hinkelen.
Lievelingsvak: biologie en scheikunde
Mijn voorbeeld: Malala