“Ik vier gewoon zijn verjaardag”

banner

“Ik vier gewoon zijn verjaardag”

PARAMARIBO – 5 december 2016

"Welkom op deze kinderdag, waarbij we de verjaardag van Sinterklaas vieren", roept DJ Caribbean Drive door de McDonalds. Even later schalt een nummer van Ariana Grande door de speakers. Het is druk in de fastfoodketen, maar vandaag niet voor hamburgers en friet. 

Op schoot

“Wij kennen geen pakjesavond in ons eigen huis”, legt Pooja (12) uit. “Sint komt in Paramaribo op verschillende plekken, zoals in een groot winkelcentrum en op school. Hij geeft ons dan cadeautjes zoals speelgoed, kleren en snoep.” Eén voor één worden de namen van kinderen opgenoemd. Iedereen krijgt op zijn beurt een pakje. Wie wil, mag bij de goedheiligman op schoot.

Pooja: "Wij vieren geen pakjesavond bij ons thuis."
Pooja: "Wij vieren geen pakjesavond bij ons thuis."

In Suriname is Zwarte Piet geen discussie. Hij is gewoon verdwenen.

In Suriname is er geen discussie over Zwarte Piet. Hij is er gewoon niet.

Superhelden

Vandaag krijgt Sinterklaas hulp van Iron Man en Superman. Sinds een paar jaar is er in Suriname geen Zwarte Piet meer bij het feest. Enkele jaren geleden waren de suikerfeeën nog de hulpjes van Sint. Pooja: “Ik weet dat er in Nederland discussie is over Zwarte Piet. Sommige mensen voelen zich gediscrimineerd om de kleur. Die discussie speelt hier niet zo. Ik vind niet dat Piet een ander uiterlijk moest krijgen, maar het mag wel.”

Verjaardag

Soms praat Pooja er over met andere kinderen. Sommigen zeggen dat Zwarte Piet erbij hoort, omdat het altijd al zo is geweest. Voor Pooja maakt het niet zoveel uit. “Iron Man, Superman, Zwarte of Witte Piet, een blanke Sinterklaas... Eigenlijk kom ik gewoon voor Sinterklaas zelf, om zijn verjaardag te vieren.”