“Ik win altijd van de jongens”

banner

Worstelenjanuari 2013

“Ik win altijd van de jongens”

Manju (12) worstelt in een oude tempel vlakbij haar huis, een dorp in het noorden van India. Soms oefent ze buiten in het zand en soms binnen op matten.

Waarom begon je met worstelen?

“Mijn vader stuurde me twee jaar geleden naar kushti. Zo heet het traditionele worstelen hier. Ik vond het meteen leuk. Op school deed ik al veel aan sport. Ik train twee keer per dag. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds. ’s Middags is het veel te warm.”

Ik vind het leuk om wedstrijdjes tegen jongens te spelen.

?Manju is de fanatiekste leerling van de worstelschool. Als ze 15 of 16 is kan ze misschien meedoen met belangrijke wedstrijden,? vertelt haar trainster.
"Manju is de fanatiekste leerling van de worstelschool. Als ze 15 of 16 is kan ze misschien meedoen met belangrijke wedstrijden," vertelt haar trainster.

Wat vind je het leukste?

“De springoefeningen en de wedstrijdjes buiten in het zand! Daar val je zachter dan op de matten. Twee keer per jaar spelen we een echte wedstrijd tegen meisjes uit andere dorpen. Dat is spannend, vooral als mijn tegenstander groter is. Dan moet ik me goed concentreren. Als de tegenstander kleiner is, vecht ik net zo hard, want ik wil altijd winnen. Als ik win voel ik me goed en sterk.”

En wat is het moeilijkste?

”Het opdrukken tijdens de training. Dat is héél zwaar en vermoeiend. Maar stoppen mag niet van mijn trainster, daarom ga ik door. Ik kan me nu steeds langer achter elkaar opdrukken! Vroeg opstaan is ook lastig. Als ik voor schooltijd wil trainen, dan gaat de wekker al om vijf uur. Maar gelukkig heb ik altijd zin om naar kushti te gaan!”

Win je vaak van de jongens?

“Ja, meestal! Ik vind het leuk om wedstrijdjes tegen jongens te spelen. Als ik win voel ik me extra sterk. Jongens zijn minder goed in worstelen dan meisjes. Dat komt omdat ze minder hard oefenen. En na één keer vallen, hebben ze al geen zin meer. Dan zeggen ze dat ze zich pijn hebben gedaan.”

Wat zijn de regels?

“Aan het begin van elke wedstrijd houd je de hand van je tegenstander kort vast. Tijdens het gevecht mag je niet praten of lachen. Je krijgt punten als je de tegenstander op de grond gooit. Voor de ander een paar seconden op de grond vasthouden, krijg je ook punten. Elkaars haren aanraken en schoppen mag niet.”

Tijdens een gevecht mag je niet praten of lachen

Wat doe je als je verliest?

“Dan word ik boos op mezelf. Om me beter te voelen, praat ik met mijn vriendin Nisha. En ik probeer om nog harder te trainen, zodat ik de volgende keer wel win.”

Manju en de andere worstelaars rennen rondjestijdens de warming-up.
Manju (rechts) en de andere worstelaars tijdens de warming-up.

Manju’s favorieten

Sporten: worstelen, handbal, badminton en hardlopen
Hobby: televisiekijken (als er stroom is)
Serie: Hannah Montana
Mijn vader vindt het niet erg dat ik samen met jongens train. Hij vindt het juist goed. Dan hoef ik voor niemand bang te zijn.

Eet je anders nu je worstelt?

“Ik eet geen vlees. Maar dat deed ik eigenlijk altijd al. Mijn familie is hindoe en sommige hindoes eten geen dieren. En ik drink veel melk omdat we zelf koeien hebben. Sinds ik worstel eet ik wel meer groente en fruit. Vooral watermeloen vind ik lekker. En ik eet amandelen, want die maken je sterk!”

Kun jij zelf wel tegen een stootje?

“Ja, maar ik heb gelukkig nog nooit iets gebroken. Het blijft meestal bij wat schaafwonden. Mijn vriendinnen vragen altijd: ‘Waarom doe je dit? Het is zo’n harde sport en je raakt gewond.’ Ze snappen niet dat ik het leuk vind.”

Wat vindt je familie ervan dat je worstelt?

“Ze vinden het allemaal leuk. Mijn vader vindt het niet erg dat ik samen met jongens train. Hij vindt het juist goed. Dan hoef ik voor niemand bang te zijn. Sommige klasgenoten zijn nu bang voor mij, omdat ik zo sterk ben! Dat vind ik grappig.”