In het torentje

banner

De toekomstjanuari 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

In het torentje

Interview met minister-president Mark Rutte

Jol, Pepijn, Anna, Eline en Mai zijn bij de minister-president in zijn werkkamer. Die kamer heet het Torentje. De Kinderredactie interviewt de baas van Nederland over de toekomst en zijn hobby’s.

Het leer van de grote stoelen in het Torentje kraakt als de vijf redactieleden erin neer ploffen. Op schoot liggen hun vragen. Maar voordat ze beginnen, brengt een meneer glazen met sinaasappelsap. Jol stelt haar eerste vraag. Niet over de toekomst, maar over het verleden van de minister-president.

Jol: Las u vroeger Samsam?

“Die kende ik toen nog niet, maar ik las veel jongensboeken: De Kameleon, over een tweeling met hun boot de Kameleon. En boeken over geschiedenis. Al die vechtjassen, fantastisch vond ik dat.”

Eline: Kan een robot minister-president zijn?

“Er zijn vast mensen in Nederland die denken dat het beter gaat als mijn baan wordt gedaan door een robot, maar ik denk van niet. Het is net als met het ontwerpen van een auto. Dat kan een robot niet. Daar is denkkracht voor nodig. En een robot voor de klas die piep piep piep piep zegt, of ‘je kijkt af’ en kinderen dan meteen een dreun geeft, dat lijkt me ook niet zo’n slim idee.”

Mijn eerste baantje was in een pindakaasfabriek.

Anna: Wat kunnen we doen om minder afval te produceren?

“We kunnen spullen nog een keer gebruiken en ons afval scheiden. Toen ik klein was, gebeurde dat nog niet. Er is dus al veel veranderd! Dat komt vooral omdat jij en ik blijven zeuren om minder afval bij de bedrijven. Die moeten toch rekening met ons houden. Ze maken de verpakkingen daarom nu kleiner.”

Jammer dat hij niet wil dansen.

Premier Mark Rutte en de Samsam Kinderredactie maken een selfie

Mark Rutte is niet te verlegen voor een selfie met iedereen, maar een dance move ... ho maar!

Mark Rutte en de Samsam Kinderredactie in 'het Torentje'

De Samsam Kinderredactie interviewt minister-president Mark Rutte.

Pepijn: Gaat er in de toekomst meer geld naar arme landen?

“Dat kan ik niet beloven. Dan moet de economie eerst gaan groeien en dat gaat heel voorzichtig. We geven het geld dat we hebben wel slimmer uit. Daardoor kunnen we er toch een hele hoop mee doen. Zo geven we arme landen niet alleen maar geld. We leren bedrijven daar ook hoe ze het zelf kunnen doen.”

Eline: Hoe zorgen we dat asielzoekers zich meer thuis voelen?

“Met je klas of je school kan je geld of spullen inzamelen. Je kunt ook een taart bakken voor ze. Daarmee laat je zien dat je weet dat ze er zijn, dat je van ze houdt en dat je ze succes wenst hier in Nederland. Het is beschaafd om mensen op te vangen die uit hun land zijn gevlucht. Voor een oorlog of omdat ze hun eigen mening niet mogen laten horen. Maar als je hiernaar toe komt omdat je in je eigen land niet genoeg geld kunt verdienen, kunnen we je niet altijd toelaten.”

Mai: Klopt het dat u wel eens naar dancefeesten gaat?

“Af en toe vind ik dat inderdaad heel leuk, maar het probleem is natuurlijk dat iedereen me herkent. Met al die iPhones word ik gefilmd en op internet gezet.”

Mai: Kunt u uw favoriete dance move laten zien?

“Nee, nee, nee! Dat is ook het probleem van die filmpjes die er van me gemaakt zijn: dat ziet er helemaal niet modern uit.”

In het kort

Vrije tijd:
"Mijn familie, reizen, geschiedenisboeken lezen."

Lievelingsinstrument:
"Ik speel piano. Vroeger wilde ik daarvan mijn beroep maken, maar ik was niet goed genoeg."

Beste vriend:
"Mijn vrienden werken niet in de politiek. Gelukkig maar! Dan praat ik ook nog eens ergens anders over.