Hongersnood in Afrika

banner

Hongersnood in Afrika

Filmpje gekeken?
Doe dan nu de quiz over hongersnood. 

Wat is honger?

Een rommelende maag betekent dat je lijf wel wat voedsel kan gebruiken. Dat voelt al als honger. Je hebt dan een flauw gevoel in je lichaam en kunt je minder goed concentreren. Als je maar één maaltijd per dag eet, of je maaltijden zijn elke dag (bijna) hetzelfde, dan raak je  Als je ondervoed bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen om gezond en sterk te blijven.ondervoed.  Hier word je slap van en vaak ook ziek. In het ergste geval ga je dood. Mensen die  Als je ondervoed bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen om gezond en sterk te blijven.ondervoed zijn, hoeven geen honger te hebben. Ze eten dan wel genoeg, maar krijgen niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. 

Meer feiten over honger. 

Waardoor ontstaat honger?

In sommige gebieden valt al jaren veel te weinig regen. Daardoor sterft het vee en mislukken oogsten. Mensen vluchten naar plekken waar wel eten is, zoals de stad of vluchtelingenkampen. Naast deze extreme droogte, die erger wordt door klimaatverandering, veroorzaakt oorlog ook  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood. Als het ergens onveilig is, kunnen mensen niet op hun land werken om voedsel te verbouwen. Ook naar de markt gaan, is te gevaarlijk. Voedseltransporten die er zijn, bijvoorbeeld van hulporganisaties, worden vaak tegengehouden en geplunderd door gewapende groepen. Daardoor bereikt het voedsel dat er wel is, de mensen met honger vaak niet.

Diarree

"Het gekke is dat juist vooral kleine boeren op het verre platteland in landen als India en in veilige Afrikaanse landen honger hebben”, vertelt Evelijne Bruning. Ze is directeur van The Hunger Project en weet alles over honger en gezond en duurzaam voedsel verbouwen.
Het lijkt tegenstrijdig: boeren hebben land en kunnen toch eten wat ze verbouwen? “Maar op het platteland is vaak geen schoon drinkwater en geen medische zorg”, legt Bruning uit. Die combinatie zorgt ervoor dat veel boeren door bijvoorbeeld dagelijks diarree niet sterk genoeg zijn om het zware werk op het land te doen.

Klimaat

En dan is er nog de klimaatverandering waardoor het op de verkeerde momenten droog is of heel hevig regent. Soms is de bodem uitgeput en minder vruchtbaar doordat kunstmest verkeerd is gebruikt. Of juist door gebrek aan bemesting. Als er wel een goede oogst is, dan is het door gebrek aan goede wegen moeilijk om de groente naar de markt te vervoeren. Of er is geen koeling waardoor de oogst bederft of ratten eten alles op.

Training

Aan al deze problemen wordt al hard gewerkt door boeren in afgelegen gebieden informatie te geven. Bruning is dan ook optimistisch. “Ik geloof dat over dertien jaar de honger de wereld uit kan zijn.” En dan zijn er nog de innovatieve landbouwprojecten, overal ter wereld. “Mijn favoriet heeft te maken met wat we in Nederland ook wel kennen als ‘vergeten groente’, maar dan in het Afrikaanse land Benin. Vroeger aten mensen de blaadjes van de moringaboom, een soort superfood vol mineralen en vitaminen. Maar ineens vonden ze het niet meer modern en wilden ze liever koken met bouillonblokjes zoals wij in het westen. 

Zelf doen

The Hunger Project geeft nu voorlichting over moringa en traint mensen in de dorpen om poeder van de blaadjes te maken en dat aan babyvoedsel toe te voegen. Zo groeien kinderen gezonder op.” Wat kunnen we zelf doen aan het voedselvraagstuk, hier in Nederland? “Minder eten verspillen, je afval slim gebruiken of zelf een tuintje aanleggen is al een goed begin”, vat Bruning samen.

Wat is hongersnood?

 Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30%  Als je ondervoed bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen om gezond en sterk te blijven.ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft. Het zijn meestal kinderen onder 5 jaar die het eerste sterven. In april 2017 heerst er in Zuid-Sudan officiële  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood. In Somalië, Jemen en het noorden van Nigeria is de situatie zo ernstig, dat als er geen hulp komt, daar ook een officiële  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood zal uitbreken.

Wat zijn de oplossingen voor hongersnood?

  • Regeringen moeten de oorlogen stoppen. 
  • Geld inzamelen zodat hulporganisaties voedsel kunnen uitdelen.

In Benin planten dorpsbewoners moringa bomen. Van de blaadjes maken ze poeder en dat doen ze door babyvoedsel heen. Supergezond!
Dorpsbewoners in Benin planten een moringaboom.

 

Wereldvoedseldag

Elk jaar op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dan gaat het over hoe we ervoor kunnen zorgen dat niemand meer honger heeft. Eén van de oplossingen zijn nieuwe slimme manieren om groente en granen te verbouwen. Dat is in veel landen steeds moeilijker doordat de bodem steeds zouter wordt. Dat heet verzilting. Op Texel weten ze nu welke groente prima tegen zout water en zoute aarde kan.


Kijk hier het filmpje over zilte teelt.
 

Mariam vluchtte in 2011 voor de hongersnood in Somalië. Nu woont ze in een vluchtelingenkamp in Somaliland.

Somalië

Mariam (13) vluchtte in 2011 voor de  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood in Somalië. "Eerst hadden we genoeg eten, maar gewapende mannen roofden onze koeien, kippen en geiten." 
Nu woont Mariam in een vluchtelingenkamp. 

In het dorp van Sisiliya (10) in Malawi is soms niet genoeg te eten. Verpleegkundigen in de kliniek verderop, controleren kinderen op ondervoeding. Ze helpen kinderen met pindakaas.

Malawi

In het dorp van Sisiliya (10) in Malawi is soms niet genoeg te eten. Verpleegkundigen in de kliniek verderop, controleren kinderen op  Als je ondervoed bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen om gezond en sterk te blijven.ondervoeding. Lees hier hoe ze kinderen helpen met pindakaas. 

Lawel (10) uit Senegal verbouwt zelf de groente die ze tussen de middag eet.

Senegal

In veel landen zorgen scholen dat hun leerlingen een goede maaltijd krijgen. Lawel (10) uit Senegal verbouwt zelf de groente die ze tussen de middag eet. Lees meer over deze bijzondere moestuin in de woestijn. 

De vader van Noor (11) was vroeger boer en verbouwde zelf voedsel. Door de oorlog in Afghanistan moest de familie vluchten. Nu krijgen ze eten in het opvangkamp. Toch heeft Noor de hele tijd honger.

Afghanistan

De vader van Noor (11) verbouwde hun voedsel zelf, maar door de oorlog in Afghanistan moesten ze vluchten. In het kamp waar Noor nu woont, heeft hij elke dag honger.

De ouders van Nicky en Jayno uit Tilburg doen boodschappen bij de Voedselbank. Vandaag gaan ze mee.

Nederland

Ook in rijke landen is armoede. Daardoor eten kinderen bijvoorbeeld niet genoeg verse groente, zuivel of vlees en vis. Gelukkig heeft Nicky (12) uit Tilburg geen honger, dankzij de Voedselbank

Andrew (13) uit Ghana bedacht een oplossing voor honger: iedereen moet gewoon een moestuin beginnen.

Ghana

Wat zijn oplossingen voor honger? Andrew (13) uit Ghana heeft wel een idee: iedereen moet gewoon een moestuin beginnen.