Winnares Internationale Kindervredesprijs

banner

Winnares Internationale Kindervredesprijs

Den Haag, 18 november 2014


In de Ridderzaal in Den Haag kreeg de Amerikaanse Neha Gupta (18) vanmiddag de Internationale Kindervredesprijs. Ze volgt hiermee de Pakistaanse Malala op, die deze onderscheiding vorig jaar ontving. De prijs is voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen.

“Malala is zeker één van mijn voorbeelden”, vertelt Neha een paar uur voor de uitreiking. Ze houdt haar dikke winterjas nog even aan, ook al zit ze in een achterkamertje van de Ridderzaal. Het regende net toen ze op het Binnenhof geïnterviewd werd voor de camera’s van het Jeugdjournaal en ze heeft het koud.

Werk voor wezen

“Vorige maand ontmoette ik Malala", gaat Neha verder. "Een grote eer. Ze vertelde dat ze over mijn werk voor weeskinderen had gelezen.”
Daar begon Neha al mee toen ze negen was. Ze ging, net als elk jaar, met haar opa en oma op bezoek in een weeshuis in het noorden van India. “Dat was helemaal niet normaal voor Indiase kinderen. De meeste volwassenen zeggen dat je uit de buurt moet blijven van weeskinderen. Maar mijn grootouders zijn anders.
Ik ontmoette toen een meisje van mijn leeftijd. Zij vertelde dat ze op de grond sliep en niet naar school ging.”

Dat ik dat durfde!

portret Neha Gupta, winnares Internatione Kindervredesprijs 2014

Geheim bewaren

Maar wat hebben weeskinderen nu eigenlijk met de vrede te maken?
Neha: “We proberen hen dezelfde kansen te geven als anderen. En als er meer gelijke rechten zijn, dan ontstaan er minder conflicten.”

Vond je het moeilijk om haar prijs geheim te houden?
“Helemaal niet. Ik kreeg wel lastige vragen, maar eigenlijk deel ik het niet zo snel als ik een onderscheiding heb gekregen." 

Genomineerden

De andere genomineerden voor de Internationale Kindervredesprijs waren Aleksej (17) uit Rusland die opkomt voor homojongeren en Andrew (13) uit Ghana. Voor ons thema nummer over De Toekomst interviewden we Andrew over zijn moestuin. Volgens hem is dat dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem.

Uitreiking Kinder vredesprijs 2014

Lef

Deze ontmoeting veranderde Neha. Weer terug in Amerika verkocht ze haar speelgoed en zamelde geld in. Het jaar daarop bracht ze dat naar het weeshuis en nu heeft ze een grote stichting waarmee ze in totaal al meer dan 1,3 miljoen heeft opgehaald.
Als Neha terugkijkt op de afgelopen jaren, dan denkt ze wel eens: ‘dat ik dat toen durfde’. “Ik belde gewoon directeuren van grote bedrijven en vroeg ze om hulp, spullen of geld. Was ik nog maar zo dapper. Nu ik wat ouder ben, sta ik veel meer stil bij wat er mis kan gaan of wat mensen van me zullen denken.”

Betweter

Het was niet altijd makkelijk voor Neha. “Mijn vrienden en klasgenoten in Amerika snapten eerst niet waarom ik iets wilde doen voor kinderen in India. Dat was zo ver weg. En in Amerika waren toch ook arme en zielige kinderen? Mensen raakten soms ook in de war. Ze vroegen: ben je nu Amerikaans of Indiaas?
In India zagen ze mij wel eens als een meisje uit het Westen dat dacht het beter te weten. Het belangrijkste is dat je niet moet denken te weten wat anderen nodig hebben, maar dat je moet vragen: waar hebben jullie behoefte aan?”
Neha zette door. Ze hielp al tienduizenden weeskinderen. Met boeken voor een bibliotheek, computers en gezondheidszorg. Niet alleen in India, maar ook in Amerika.