Helpen en weer weggaan is geen oplossing

banner

Land vol geweldSeptember 2013

Helpen en weer weggaan is geen oplossing

Met paracetamol en oude kleren in haar koffer ging Moska (14) uit Delft vorig jaar op vakantie naar haar geboorteland Afghanistan. Later wil ze daar werken als gynaecoloog. “Ik ga zwangere vrouwen helpen.”

Wat vind je ervan dat buitenlandse militairen uit Afghanistan vertrekken?

“Ze kwamen om vrede te brengen, maar dat is niet gelukt. Nog steeds zijn er elke dag bombardementen en vallen er doden. Nu moeten de Afghanen het zelf proberen op te lossen. Ik denk dat ze niet in opstand kwamen tegen de Taliban omdat ze bang waren dat er dan alleen maar nóg meer geweld zou komen.”

Is Afghanistan een veilig vakantieland?

"Nee! Het lijkt steeds onveiliger te worden. Ik was er in 2007 en in 2012. In vijf jaar was er veel veranderd. Het verschil tussen arme en rijke mensen, streng gelovige en gewoon gelovige mensen is groter geworden. In Kunduz, een provincie in het noorden waar we logeerden, zijn de Taliban heel machtig en streng. Er worden dagelijks mensen ontvoerd en je kunt zomaar doodgeschoten worden.”

In Afghanistan sterven veel vrouwen en baby’s bij de bevalling.

Delft - Moska (14) is geboren in Afghanistan. Met haar moeder spreekt ze Pasjtoe, met haar vader Dari. "Maar mijn gedichten schrijf ik in het Nederlands." Moska woont sinds 2000 in Nederland.
"Met mijn moeder spreek ik Pasjtoe. Met mijn vader spreek ik Dari. Maar mijn gedichten schrijf ik in het Nederlands."

Moska zit met haar nichtje op een steen bij de rivier.
Moska en haar nichtje Saba tijdens de vakantie vorig jaar.

In Kunduz gaf ik geld aan bedelaars. Dat voelde goed, want ik had ze geholpen.

Op de vlucht

Ruim drie miljoen Afghanen zijn voor geweld en onderdrukking naar andere landen gevlucht. Moska’s vader vluchtte in 1998 naar Nederland. Moska’s moeder volgde met de twee dochters in 2000. In Nederland wonen ongeveer 40.000 Afghanen.

Was je bang in Kunduz?

“We logeerden bij een tante. Om elf uur ’s avonds ontplofte een bom. Alle ruiten waren stuk en de hond die buiten liep was dood. Ik dacht dat wij ook zouden sterven, ik was zo bang. Mijn oom is journalist. Hij ging naar buiten en vertelde later dat de Taliban een bom hadden geplaatst. Er zou om twaalf uur een patrouille van buitenlandse soldaten langskomen. Die bom was dus voor buitenlanders, maar gewone burgers lopen ook gevaar.”

Wat heeft Afghanistan nodig?

“Er is een verschil tussen buitenlandse soldaten die zeggen dat ze vrede komen brengen en buitenlandse mensen die bijvoorbeeld voedselpakketten geven aan vluchtelingen of ziekenhuizen bouwen. Maar alles is nodig: vrede, voedsel en medicijnen. Daarom nam ik ook paracetamol mee toen ik op vakantie ging. Die gaf ik aan familie en vrienden.”

Wil jij iets voor Afghanistan doen?

“Natuurlijk! Het is een heel mooi land met lieve en gastvrije mensen. In Afghanistan sterven veel vrouwen en baby’s bij de bevalling. Ze mogen niet geholpen worden door een mannelijke arts. Daarom wil ik een eigen kliniek beginnen waar ik als gynaecoloog ga werken. Ik wil het niet voor niks doen, want als ik wat geld verdien kan ik blijven en nóg meer mensen helpen. Helpen en weer weggaan is geen oplossing. Je helpt pas écht als je blijft. In Kunduz gaf ik geld aan bedelaars. Dat voelde goed, want ik had ze geholpen. Maar het maakte me ook verdrietig: het was geen echte oplossing voor hun problemen.”

 

Moska’s favorieten

Tv: House, Indiase films en het journaal
Muziek: Adele, Coldplay, Eminem
Hobby: Sport, lezen, gedichten schrijven
Lachen: Javier Guzman