Italië

banner

Italië

Italië is een land in Zuid-Europa. Het noorden van het land grenst aan Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië. De rest van Italië wordt omringd door zee: de Tyrreense zee, de Middellandse zee, de Ionische zee en de Adriatische zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba horen ook bij Italië.

Hoofdstad: Rome
Officiële taal: Italiaans
Religie: 90% is rooms-katholiek
Munt: euro

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse zee. De afgelopen jaren is het eiland veel in het nieuws omdat er jaarlijks duizenden vluchtelingen in gammele bootjes arriveren. Ze komen uit landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, meestal op de vlucht voor onderdrukking en armoede in hun eigen land. De burgemeester van de hoofdstad Palermo, speelt een belangrijke rol bij de opvang van de vluchtelingen op het eiland. Hij vindt dat mensen het recht hebben om voor een land te kiezen waar ze een beter leven kunnen leiden. Bovendien, vindt hij, heeft Europa migranten nodig. Ze kunnen bijvoorbeeld in de landbouw werken. De burgemeester gaat daarom vaak naar de haven als er een reddingsschip van de Italiaanse kustwacht aanmeert. Hij wil de van zee geredde migranten persoonlijk begroeten en welkom heten.

Bijna elke dag komen bootvluchtelingen aan op het Italiaanse eiland Sicilië. Ze komen uit oorlogsgebieden als Syrië, maar ook uit arme West-Afrikaanse landen. Mohammed komt uit Mali. Hij krijgt nu zwemles van Letizia (12).

Italiaans ijs

Wist je dat?

In Italië eet je het lekkerste ijs. Dylan (10) is gek op stracciatella: vanille met stukjes chocola.