Jazz-muzikant met spierballen

banner

Poepseptember 2010

Jazz-muzikant met spierballen

Geri Selimaj (12) is Roma. Op zijn school met duizend leerlingen zitten ongeveer driehonderd Romakinderen. Ze komen allemaal uit de buurt, een buitenwijk van de Albanese hoofdstad Tirana. Zij hebben geluk met een school om de hoek. Duizenden kinderen uit de Roma-gemeenschap in Albanië gaan niet naar school. Niet alleen omdat die te ver weg is. Ook omdat ze zich niet welkom voelen.

Niet belangrijk

Voor Roma-kinderen betekent niet naar school gaan werken. Als schoenpoetser op straat, als stenensjouwer in de bouw, of als onkruidwieder op begraafplaatsen. Anderen verzamelen vuilnis voor hergebruik. Het geld dat de kinderen verdienen, hebben hun ouders nodig voor het huishouden. Veel ouders vinden school niet belangrijk. Voor meisjes al helemaal niet. Ze willen dat hun dochters jong trouwen. Daarvoor heb je geen taal of rekenen nodig.

Geri (12), een Roma die in Albanië woont, loopt elke dag door deze straat. Aan het einde van de straat ligt zijn school.

Geri loopt elke dag door deze straat naar school.

Wegblijvers

Roma-kinderen die wel naar school gaan (ongeveer de helft) voelen zich daar niet op hun gemak. Omdat ze slecht Albanees spreken kunnen ze de lessen moeilijk volgen. Zeker als de leraar hen achterin de klas zet. Wanneer andere kinderen hen ook nog pesten, komen Roma-kinderen helemaal niet meer. De oplossing ligt aan twee kanten. De scholen moeten zorgen dat de Roma zich welkom voelen. En de ouders moeten zien hoe belangrijk is onderwijs is.

Geri (12) heeft van de binnenplaats achter zijn huis een sportschool gemaakt.

Geri wil zo graag dikke spierballen, dat hij van de binnenplaats achter zijn huis een sportschool heeft gemaakt.

Sportschool

Geri is geen echte studiebol. Hij droomt liever dan dat hij huiswerk maakt. Hij tokkelt op z’n gitaar en stelt zich voor dat hij later een beroemde jazz-muzikant is. Of hij gaat naar zijn eigen mini sportschool achter het huis. Daar staan apparaten om spierballen te kweken.

Toekomst

Bijna niemand weet waarom Geri op school moeilijk meekomt. Je ziet het bijna niet, maar Geri heeft een zeldzame oogziekte. Zijn zusje Angela heeft deze erfelijke ziekte ook. Hun moeder Irena is bezorgd. Ze fluistert: “Mijn grootste droom is dat ze allebei hun school afmaken. Als ik had mogen studeren, dan was ik dokter of politicus geworden. Vooral meisjes moeten naar school. We hebben sterke vrouwen met een baan nodig. Zij kunnen zorgen dat de Roma het beter krijgen.”

Geri (12), een Roma die in Albanië woont, is gek op gitaar spelen.

De buurvrouwen en Angela luisteren kritisch naar Geri's gitaarspel.

Roma

De Roma wonen verspreid door Europa. Heel lang geleden kwamen ze als nomaden uit India. De meeste Roma wonen tegenwoordig
op een vaste plek. In Albanië - een klein land boven Griekenland en Turkije - wonen tussen de 90.000 en 100.000 Roma. Niemand weet het precies. De regering maakt officieel geen onderscheid tussen Roma en niet-Roma.

Scheldwoord

Roma zijn trots op hun cultuur en eigen taal, het Romani. Roma betekent 'mens' in het Romani. Het woord 'zigeuner' vinden ze een scheldwoord. Veel Albanezen denken dat Roma arm, dom en luidruchtig zijn. Het is voor Roma daarom moeilijk om een baan of een huis met elektriciteit en stromend water te vinden. Tegenwoordig komen de Roma beter voor zichzelf op. Ze willen laten zien dat vooroordelen niet kloppen. Pas als anderen écht naar hen luisteren, verandert er iets.

Geri (12), een Roma die in Albanië woont, loopt elke dag door deze straat. Aan het einde van de straat ligt zijn school.

Voordat Geri  naar school gaat, hangt-ie nog graag even aan de rekstok in het park.