Jemen

banner

Jemen

Hoofdstad: Sana' a
Religie: islam
Munteenheid: Jemenitische rial

In Jemen heerst al jaren een burgeroorlog waarbij sjiitische Houthi-rebellen strijden tegen de regering van de soenitische president al-Hadi. Begin december laaiden de gevechten weer hevig op en werd oud-president Saleh vermoord.

Burgeroorlog

De Houthi’s zijn een sjiitische minderheid in een overwegend soennitisch land. Ze voelen zich benadeeld en vechten al tien jaar voor meer invloed. Ze rukken steeds verder op en hebben nu al meer dan de helft van het land in handen. Zelfs de hoofdstad Sana’a. De rebellen kregen sinds een paar jaar hulp van oud-president Saleh die in 2012 was afgezet. Bijzonder, want tijdens zijn presidentschap werden ze juist door hem bestreden. 

Buurlanden

De laatste tijd ging het niet meer zo goed tussen de rebellen en de oud-president. De Houthi’s  hadden het vermoeden dat Saleh met Saoedi-Arabië onder één hoedje speelde om weer terug aan de macht te komen. Saoedi-Arabië is bang dat de rebellen in Jemen aan de macht komen en dan niet meer willen samenwerken. Iran staat juist aan de kant van de rebellen en helpt de Houthi’s door wapens te sturen.

Moord

Begin december maakte oud-president Saleh op tv bekend dat hij zich afkeerde van de rebellen. Al snel daarna werd hij vermoord.

Islam

Hier lees je meer over het verschil tussen soennieten en sjiieten.