Jezelf versieren

banner

Wat is mooi?mei 2017

Download de handleiding en opdrachten Kidsweek in de klas (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Kidsweek in de klas, handleiding Kidsweek in de klas, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Jezelf versieren

Met schmink, henna of een speciaal kostuum maken deze kinderen uit vijf verschillende landen zich mooier. Voor een optreden, carnaval of gewoon omdat ze er mooi uit willen zien.

India

Srivanes (13): "In dit kostuum treed ik op, samen met mijn klasgenoten. Op mijn school leren we kattaikkuttu (spreek uit als kattaj-koetoe), dat is muziektheater uit Zuid-India. Later word ik acteur. Dan kan ik ook zelf mijn gezicht schminken. Nu helpen oudere kinderen of de leraar me daarmee."

Marokko

Zaynab (11): “In de zomer hebben we minstens zeven bruiloften. Dan versieren we onze handen met henna, een soort verf van blaadjes gemengd met water en citroen. Maar als ik een keer niets te doen heb, doe ik het ook wel eens.”

Mijn mooiste eigenschap: anderen helpen.

Bewaren

Brazilië

Marianne (10): “Carnaval is de leukste tijd van het jaar. Je mag je zo mooi mogelijk maken en iedereen is vrolijk! Alle kinderen uit mijn klas zijn geschminkt voor de optocht. Soms herken ik mijn klasgenoten niet eens als ik ze op straat tegenkom.”

Mijn mooiste eigenschap: vrolijkheid!

Maak een foto van hoe jij jezelf versiert en tag @samsam_magazine

 


Bewaren

 

 

Mijn mooiste eigenschap: ik ben een goede zoon voor mijn ouders.

Srivanes (13) woont in India. Op zijn school krijgen de leerlingen kattaikkuttu, muziektheater uit het zuiden van het land.

Mijn mooiste eigenschap: bescheidenheid en ik doe altijd mijn best.

Indonesië

Aan de slag

Download de lessuggestie 'Tijd voor schoonheid'.

Mita (12): "Op de dansschool oefenen we in gewone kleren, maar voor een voorstelling maken we ons mooi.
Dit kostuum hoort bij de Legong-dans, een Balinese dans die vroeger aan het hof van de koning werd gedanst. Het schminken en aankleden duurt bijna twee uur per danseres!"

Mijn mooiste eigenschap: vriendelijkheid.

Kenia

Joseph (11): "De cirkel aan mijn ketting is een stuk van een krokodillenei. Het betekent dat ik bijna volwassen ben. Op school draag ik een uniform, maar het liefst zou ik er altijd zo uitzien. Ik ben er heel trots op dat ik  De Masai is een nomadenvolk in Kenia en Tanzania. Nomaden trekken rond met hun vee, hun belangrijkste bezit.
In Kenia wordt dat steeds moeilijker omdat de regering weidegronden afpakt. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen Masai.
Masai
ben."

Joseph (11) is Masai, een nomadenvolk dat in Kenia en Tanzania rondtrekt.