Waar moet jouw droomvrouw aan voldoen?

banner

Meisjesrechtennovember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, inleiding Wereldburgerschap, opdrachten

Waar moet jouw droomvrouw aan voldoen?

5 x jongens over meisjes

Iedereen heeft ideeën over hoe zijn/haar toekomstige man of vrouw hoort te zijn. Komt dat door je cultuur, geloof, wat je ouders zeggen of wat jij zelf wilt? Feit blijft, volgens deskundigen, dat wereldwijd meisjes meer te maken hebben met vooroordelen in hun omgeving waaraan ze moeten voldoen dan jongens.
Jongens uit vijf landen vertellen over wie zij dromen. Wat denk jij?

GEORGIË

Irakli (11) uit Georgië heeft liever dat zijn vrouw thuis blijft en voor de kinderen zorgt.

IRAKLI (11) woont in een piepklein dorpje. “Mijn vrouw moet later beleefd zijn en er netjes uitzien. Ze hoeft alleen te werken als ik niet genoeg geld verdien om ons gezin te onderhouden. Ik heb liever dat zij thuis voor de kinderen zorgt, vrouwen zijn daar vaak beter in.”

Wat denk jij?
Allebei een baan. Zie jij dat voor je?

COLOMBIA

Colombia - Een fotomodel als toekomstige vrouw. Dat ziet Oscar (11) wel zitten. Met blonde haren en groene ogen. Maar hij droomt ondertussen van een meisje - Wendy - met bruin haar.

OSCAR (11) ziet het wel zitten: een fotomodel als vrouw. “Met blonde haren en groene ogen. Ze moet lang zijn en grote voeten hebben.”
Maar het meisje waar Oscar dagelijks van droomt heet Wendy. Ze is klein en ze heeft bruin haar, net als de meeste vrouwen in Colombia. In een verliefde bui schrijft Oscar de hele dag haar naam.
Oscars medeleerlingen geven hun mening in het artikel 'Mijn ideaal'.

Wat denk jij?
Wil jij ook een fotomodel (m/v) als partner?

ZAMBIA

Zambia - Joseph (11) hoopt op een vrouw die gestudeerd heeft. "Dan kan ze bij een bank werken, want daar verdien je veel geld. Ze moet net als ik van voetbal houden."

JOSEPH (11) hoopt later op een vrouw die gestudeerd heeft. “Dan kan ze bij een bank werken, want daar verdien je veel geld. Ze moet net als ik ook van voetbal houden. Dan kunnen we samen voetballen.”

Wat denk jij?
Vind jij het belangrijk dat jouw man of vrouw veel geld verdient?

rode lijn

Wat zijn de schoonheidsidealen in Colombia?
Bekijk het filmpje met Oscar en zijn klasgenoten.
rode lijn

IRAN

Iran - De tweeling Aryan en Armin (allebei 11) verschillen van mening. Moet hun toekomstige vrouw een goede opleiding hebben?

ARYAN (11) en ARMIN (11) zijn tweelingbroers. Aryan wil later met zijn vrouw een apotheek runnen. “Ze moet dus een goede opleiding hebben. Ik vind het belangrijk dat we samen kunnen lachen. Mijn vrouw moet wel kleiner zijn dan ik. Blond haar vind ik het mooist.” Armin: “Ik wil professor worden. Mijn vrouw blijft thuis om pizza voor me te bakken”.

Wat denk jij?
Moet jouw vrouw ook een goede opleiding hebben?

INDIA

India_meisjesrechten_Sameer

SAMEER (12) wil later met een Indiaas meisje trouwen.
“Het maakt niet uit welke religie ze heeft. Ze moet een mooi gezicht hebben en lang haar. Ik wil ook graag dat ze goed kan koken, vooral mijn favoriet: aardappelcurry.
Hopelijk werk ik als politieagent, het liefst in Amerika. Daar hebben ze mooie auto’s. Mijn vrouw blijft thuis en zorgt voor onze kinderen.”

Wat denk jij?
Hij bij de politie, zij in het huishouden. Ideaal?

Aan de slag

Praat in de klas over de vraag 'wat denk jij' die bij elke foto staat.


Voor de juf of meester: download de opdracht 'Dat mocht je willen'.