Kilometer vreters

banner

Schoenenjanuari 2008

Kilometer vreters

Een schoen is een bouwpakket. Het bestaat uit verschillende onderdelen: de zool, neus, tong, veters. De materialen voor dit bouwpakket kunnen overal vandaan komen. Het is maar net wat het goedkoopst is voor de fabrikant. Kom mee op hink-stap-sprong reis door de wereld achter de schoen.

In het kort

- Een schoen bestaat uit onderdelen die uit verschillende landen komen
- Elke schoen legt duizenden kilometers af voor jij 'm koopt

Schoenen1

Duurzaam

Iets is ‘duurzaam’ als tijdens het maken het milieu zo min mogelijk wordt vervuild, als de arbeiders onder goede omstandigheden werken en als er een eerlijke prijs wordt betaald. Bij de meeste schoenen is dat nog niet zo. Steeds meer bedrijven doen wél hun best duurzame schoenen te maken. Ze gebruiken bijvoorbeeld ‘goed’ katoen. Dan heeft de katoenboer geen chemische goedjes gebruikt om insecten of ziektekiemen de nek om te draaien. En ook geen kunstmest.

Goede schoen

Schoenfabrikanten proberen ook zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten. En ze doen iets aan de enorme hoeveelheden afval. Ze recyclen rubber en ze nemen geen kinderen onder de 15 jaar aan. Ze betalen verder in elk geval het minimumloon en laten hun werknemers niet meer dan 60 uur per week werken (in Nederland is 40 uur ‘normaal’). Als aan deze (en nog meer) regels wordt voldaan, mag een schoen zichzelf ‘goed’ noemen.