Hoe voorkom je kinderarbeid?

banner

Kinderarbeidnovember 2008

Hoe voorkom je kinderarbeid?

Onderwijs is de beste manier om kinderarbeid te voorkomen. Maar er zijn nog andere maatregelen nodig om kinderarbeid te laten verdwijnen.

Er moeten fabrieken komen waar geen kinderen werken. Waar volwassenen genoeg verdienen om hun kinderen naar school te laten gaan en waar geen grondstoffen worden gebruikt die door kinderhanden zijn gemaakt of geoogst.

Meer geld

De laatste jaren is het geven van een kleine lening aan moeders populair. Dit heet microkrediet. Sommige vrouwen beginnen met dat geld een winkeltje of ze kopen een mannetjes- en vrouwtjesschaap. De lammeren verkopen ze. Anderen maken een grote spaarpot, een 'bank van lening'. Moeders die krap bij kas zitten, lenen wat uit de pot. Voor een nieuw schooluniform voor hun kinderen, bijvoorbeeld. In veel landen mogen kinderen zonder schooluniform geen lessen volgen.

Ana eet een 'eerlijk' ijsje

Zijn er eigenlijk 'eerlijke' ijsjes? vraagt Anna zich af. Ja, die zijn er. En ook 'eerlijke' chocola.

Bewaren

Deze vader kan niet lezen, maar gelukkig kan zijn zoon een folder over kinderarbeid voorlezen

Deze vader kan niet lezen, maar zijn zoon leest hem een folder over kinderarbeid voor.

Bewaren

Informatie

Veel kinderen, ouders en directeuren van fabrieken weten niet dat kinderarbeid slecht is. Er zijn hulporganisaties die hen dat uitleggen. Dat doen ze met een brief, een folder, een poster, op radio, televisie en internet. Soms ook met een toneelstukje. Dat is handig voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven.

Omdat het in de bergen van Peru koud is, zitten deze kleintjes de hele dag onder wat dekens zich te vervelen, terwijl hun ouders stenen maken

Vaak nemen ouders hun kinderen mee naar het werk. Dat kan gevaarlijk zijn en onhandig. Deze kinderen in Peru wachten tot hun ouders klaar zijn met stenen maken.

Bewaren

Eerlijke spullen kopen

Als je een nieuw T-shirt koopt, een spijkerbroek of schoenen, kijk dan of er geen kinderhanden aan hebben gewerkt. Er zijn allerlei keurmerken waar je op kunt letten. Dit geldt ook voor eten en drinken. Die producten heten 'fair trade' (dat betekent 'eerlijke handel') of er staat een stempel op van bijvoorbeeld Max Havelaar.

Laat kinderen geen katoen oogsten
Het gebeurt nog steeds: kinderen die helpen op katoenplantages.

Bewaren

De katoen die door het Peruaanse bedrijf Limatex wordt gebruikt, is niet door kinderen gepluktDe katoen die dit bedrijf in Peru gebruikt, is niet door kinderen geplukt.

Bewaren

Bewaren