Wel een vlag, geen paspoort

banner

Democratiemaart 2017

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, opdrachten

Wel een vlag, geen paspoort

Het Koerdische volk woont voornamelijk in de landen Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. De Koerden willen graag een eigen land, waar ze zelf over alles de baas zijn. Zo ver is het nog niet. Maar wat is er al wél? Wij vroegen het aan Koerdische kinderen in Irak.

Pinterest

Een land

Abdullah (10) woont in Iraaks-Koerdistan, zijn eigen land. Toch heeft hij geen Koerdisch paspoort, omdat zo?n paspoort niet bestaat. Irak zegt namelijk dat het Koerdische grondgebied bij hun land hoort.

Abdullah (10):

“Ik heb geen Koerdisch paspoort, omdat zo’n paspoort niet bestaat. Wij, de Koerden, vinden dat we hier in ons eigen land zijn. Maar Irak zegt dat ons land niet bestaat en dat wij bij hun land horen. Daarom staat op mijn paspoort ‘Irak’.”

 

 

 

 

 

Leukste om te doen: picknicken met familie!

Martin (10):

“Ik houd van voetbal, maar ik kijk nooit naar de WK voetbal. De Koerden mogen niet meedoen omdat we geen echt eigen land hebben. Maar we hebben wel een eigen voetbalteam!”

Een vlag

Zhekar (11) woont in Iraaks-Koerdistan. Op zijn school hangt de Koerdische vlag. "In het midden zie je een zon met eenentwintig stralen".

Leukste om te doen: wiskunde!

Een voetbalteam

Martin (10) is gek op voetbal, maar naar het WK-voetbal kijkt hij nooit. "Wij Koerden mogen niet meedoen omdat we geen echt eigen land hebben."

Leukste om te doen: knikkeren met vrienden.

Zhekar (11):

“Op school hangt onze eigen vlag. In het midden zie je een zon met eenentwintig stralen, omdat we op 21 maart vieren dat het nieuwe jaar begint.”

Sarah (10):

“De baas van ons land is president Barzani. Hij woont in Erbil, onze hoofdstad. Hij is gekozen door het volk. Ik weet niet wanneer er nieuwe verkiezingen zijn.”

Eigen strijders

Abdullah is elf jaar en woont in Iraaks-Koerdistan. ?De Koerden hebben hun eigen strijders?, vertelt hij. ?De Peshmerga?

Leukste om te doen: naar een pretpark.

Een president

Leukste om te doen: uitslapen.

Abdullah (11):

“Wij hebben onze eigen strijders: de Peshmerga. Zij beschermen onze grond. Vroeger vochten ze tegen het Iraakse leger en gingen veel mensen dood.”