Laiba en Amchat spijbelen nooit

banner

Laiba en Amchat spijbelen nooit

Pakistan - 15 november 2016

In de hele wereld neemt kinderarbeid af, maar niet in Pakistan.
Op straat verdienen kinderen geld als groenteverkoper, bedelaar of schoenenpoetser. Eén op de drie kinderen in dit Aziatische land gaat niet naar school.

Schoolbank

Voor al die kinderen die niet naar school gaan, is er in de sloppenwijken van de miljoenenstad Rawalpindi in het noorden van Pakistan een speciale school opgericht. Na hun werk, leren Laiba (7) en haar broer Amchat (9) hier lezen en schrijven. Samen met veertig andere kinderen die ook voor het eerst van hun leven in een schoolbank zitten. 

Pakistan_Laiba

Laiba kan razendsnel kralen op jurken borduren. 

Rugzakje

“Ik ben heel erg blij op school”, vertelt Amchat. Op zijn rug draagt hij een blauwe rugzak waar zijn boek, schrift en een pen in zitten. Hij durft de tas nauwelijks af te doen. Hij is veel te bang dat andere kinderen zijn schoolspullen van hem afpakken. Als dat gebeurt, worden zijn ouders vast boos en mag hij niet meer naar deze school.

Pakistan_straatkinderproject
De leerlingen hier zijn tussen 5 en 14 jaar.

Pakistan_tv kijken
Na de les kijken de leerlingen tv.

Marktkoopman

Amchat gaat iedere ochtend met zijn vader mee naar de markt waar ze aardappelen verkopen. Volgens de wet mogen kinderen in Pakistan onder de veertien jaar niet werken. Maar de ouders van Laiba en Amchat hebben geen keuze. Ze hebben zes kinderen en er is nauwelijks geld genoeg voor eten en de huur, laat staan om een school, schooluniformen en boeken te betalen.

Pakistan_Amchat_9 jaar

Amchat werkt met zijn vader op de markt.

Na werktijd

Hun ouders vinden het goed dat hun kinderen nu naar school gaan. Zelf hebben ze nooit geleerd te lezen en schrijven. Maar ze vinden het wel belangrijk dat Amchat en Laiba ook meehelpen geld te verdienen. Dus ze mogen pas na werktijd naar school. 

Handen wassen

‘s Middags om vier uur begint de les.  De meeste leerlingen komen uit de armste wijken zonder stromend water of wc. Sommigen van hen werken op vuilnisbelten. Daarom is het handig dat ze op school hun handen kunnen wassen. Zo beginnen ze lekker fris aan hun schoolwerk. 

Blij

Als de leerlingen om zes uur klaar zijn, mogen ze even televisie kijken. Niemand heeft een tv thuis. Dan krijgen alle kinderen ook een warme maaltijd. Ze kijken muisstil naar een tekenfilm.
Met een gevulde maag en blij gaan de kinderen in het donker naar huis. Morgen is er weer school. Daar verheugen ze zich nu al op. Geen kind die hier ook maar een dag zal spijbelen.

 

rode lijn
Lees ook het verhaal van Zubai (16) op OneWorld
rode lijn