Lang leve vadertje zon

banner

De Zonjanuari 2009

Lang leve vadertje zon

Esmeralda en Cassandra: “Wie waren de Inca’s?”

Meneer Castro: “De Inca’s waren indianen, die vroeger in het westelijk deel van Zuid-Amerika leefden. Zeg maar in het huidige Peru, Bolivia en de noordkant van Argentinië.”

“Welk geloof hadden ze?”

Meneer Castro: “Voor de Inca’s was al het leven heilig. Zij geloofden in de scheppingsgod die het leven mogelijk maakte, in Pachamama, moeder Aarde, en in Tayta Inti, onze vader Zon”.

“Wat is Inti Raymi?”

Meneer Castro: “In de Incatijd werd ieder jaar een speciaal
feest gehouden ter ere van vader Zon. Inti in het Quechua, de taal van de Inca’s, betekent zon en Raymi betekent feest. Inti Raymi is dus het zonnefeest. In Cuzco, vroeger de hoofdstad van het Incarijk, wordt dit feest nog steeds op de oude manier gevierd. Ieder jaar komen er wel 1.000 acteurs, muzikanten en dansers samen om het Inti Raymi uit de tijd van onze voorouders na te spelen.”

Honderden figuranten zijn verkleed als bewoners van het oude Incarijk.
Honderden figuranten zijn verkleed als bewoners van het oude Incarijk.

Inca's geloofden in reïncarnatie (wedergeboorte_ en tijdens het zonnefeest worden echte mummies uit de oude Zonnetempel gehaald om aanwezig te zijn.
Inca's geloofden in reïncarnatie (wedergeboorte) en tijdens het zonnefeest worden echte mummies uit de oude Zonnetempel gehaald om aanwezig te zijn.

Esmeralda voert de vuurceremonie uit.
Esmeralda voert de vuurceremonie uit.

“Het zonnefeest is dus een toneelstuk?

Vader Carillo: “Nee, het is voor velen een heilige ceremonie, zoals vroeger. Hier is 21 juni de koudste dag van het jaar. De Inca’s baden tijdens het zonnefeest om de terugkeer van Tayta Inti (vader Zon). Daarom wordt 21 juni ook de winterwende genoemd. De winter verdwijnt, de zomer komt er aan."

“Hoe ging dat feest bij de Inca’s?”

Vader Carillo: “Eigenlijk was het zonnefeest één groot gebed, waarvoor mannen en vrouwen uit de vier streken van het Incarijk naar Cuzco kwamen. Bewoners uit het oerwoud, de hoogvlakte, het noorden en het westen, kwamen bij elkaar met hun mooiste liederen, hun dansen...” Cassandra: “En met het lekkerste eten…”

In het kort

•Met Inti Raymi wordt gevierd dat de zon weer langer gaat schijnen
•Inti Raymi is een Inca feest
Dat vuur, dat het 'nieuwe vuur' wordt genoemd, staat symbool voor de zon die terugkeert.

“We zagen in een film dat tijdens de winterwende de Inca’s wachtten tot de zon opkwam en dan een vuur aanstaken. Waarom?”

Vader Carillo: “Ze doen het nu ook tijdens het feest. Als Inca’s verklede acteurs, actrices, muzikanten en dansers komen uit de oude Zonnetempel en lopen naar het Plaza de Armas, het centrale plein van Cuzco. Daar wachten ze tot de zon opkomt. Dan lopen we omhoog naar een echte Inca tempel, de Saqsayhuaman. Daar wordt maïsbier aan de zon aangeboden en wordt het vuur aangestoken.

Dat vuur, dat het 'nieuwe vuur' wordt genoemd, staat symbool voor de zon die terugkeert. Daarna worden dansen en muziek uit elke streek van het rijk uitgevoerd. Soms lijkt de zon zelf ook wel een acteur…” Cassandra: “Ja, als hij op komt lijkt het wel of hij nog mooier schijnt. Ik denk dat hij naar ons luistert en ons begrijpt.”

Esmeralda en Cassandra poseren met Esmeralda's vader, die de zonnekoning speelt.
Esmeralda (links) en Cassandra poseren met Esmeralda's vader, die de zonnekoning speelt.

Esmeralda vraagt aan haar vader: "Hoe ging dat feest bij de Inca's?"
"Vader, hoe ging dat feest bij de Inca's?"

De verslaggevers

Esmeralda Carillo en haar vriendin Cassandra Zavaleta wonen in het Zuid- Amerikaanse land Peru. In veel landen in Zuid-Amerika vieren ze op 21 juni de terugkeer van de zon. Dat is heel logisch want op het zuidelijk halfrond is dat de dag waarop de zon het verst weg staat. De kortste en koudste dag van het jaar.

Voor samsam hebben Esmeralda en Cassandra uitgezocht wat Inti Raymi, het aloude zonnefeest, is. Ze hebben in de stad Cuzco meneer Lucho Castro geïnterviewd. Die is leraar en hij heeft verschillende keren het zonnefeest in de stad Cuzco geleid. Ook de vader van Esmeralda komt aan het woord. Hij heet Nivardo Carillo en tijdens het zonnefeest in 2008 speelde hij de Incakoning.