Lauren is Ohkay Owingeh

banner

Verenigde Staten van Amerikaseptember 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Lauren is Ohkay Owingeh

Toen de ontdekkingsreiziger Columbus 500 jaar geleden Noord-Amerika ontdekte, dacht hij dat hij in India was. De oorspronkelijke bewoners van het land noemde hij daarom ‘Indianen’.

Native Americans

Veel Amerikanen die afstammen van de eerste bewoners noemen zichzelf liever ‘Native Americans’, dat betekent eerste Amerikanen. Er zijn ongeveer 5 miljoen Native Americans, veel minder dan vroeger. Velen stierven toen door gevechten met Europeanen die met geweld hun land afpakten. Ook Europese ziektes zoals mazelen en griep, maakten veel slachtoffers. Native Americans hadden tegen deze virussen geen weerstand opgebouwd.

button_535x55px_instagram1

Lauren 911) is Ohkay Owingeh en wordt door zijn vader geschminkt ter ere van de Commanc

Lauren wordt door zijn vader beschilderd in kleuren en patronen die al honderden jaren door het Ohkay Owingeh volk worden gebruikt.

Lauren doet mee aan de Comanche dans ter ere van de profeet Johannes de Doper en zijn ouders leggen de laaste hand aan zijn kostuum.

De moeder van Lauren heeft zijn outfit voor de Comanche dans zelf gemaakt en beide ouders checken nog even alles goed zit.

De toeschouwers bij het feest ter ere van de profeet Johannes de Doper dragen allemaal traditionele kleding.

De toeschouwers bij het feest ter ere van de profeet Johannes de Doper dragen ook allemaal traditionele kleding.

Het publiek watcht tot de dansers opkomen voor de Commanche dans die het Ohkay Owingeh volk zalopvoeren tere van de profeet Johannes de Doper.

Het publiek wacht tot de dansers opkomen voor de Commanche dans die het Ohkay Owingeh  volk opvoert tere van de profeet Johannes de Doper.

De drummers en zangers die voor de muziek zorgen tijdens het feest ter ere van de profeet Johannes de Doper, draaien even warm.

De drummers en zangers die voor de muziek zorgen tijdens de Comanche dans, draaien even warm.

Discriminatie

Tegenwoordig wonen de meeste Native Americans in huizen in de steden. Anderen wonen in reservaten, dat zijn stukken land waar zij zelf de baas zijn. Door armoede en discriminatie is het leven van Native Americans vaak moeilijk.

Ohkay Owingeh

Lauren (12) is Ohkay Owingeh, één van de 19 volken die bij het Pueblo-volk horen. De Pueblo wonen in de zuidelijke staat New Mexico. Ze leiden een modern leven net als andere Amerikanen, maar eigen tradities zijn heel belangrijk. Hun geloof is een mix van eigen religieuze rituelen en het katholieke geloof.

Onderdeel

In bijna elk Pueblo-dorp staat een katholieke kerk. Op belangrijke christelijke feestdagen vieren de Pueblo ook dat ze zich verbonden voelen met de aarde, hun voorouders en elkaar. De dansfeesten die op deze dagen worden gehouden zijn altijd in de open lucht. Zo voelen de dansers dat ze een onderdeel van het heelal zijn. Zoals tijdens de Comanche dans die op de feestdag ter ere van de profeet Johannes de Doper wel zes keer wordt uitgevoerd.

Aan de Comanche dans doen wel 200 mannen, vrouwen en kinderen mee.

 Aan de Comanche dans doen 200 mannen, vrouwen en kinderen mee.

button_535x55px_youtube

Pinterest

 

 

Lauren houdt van lezen en honkbal maar dansen is zijn passie en tijdens de Comanche dans gaat hij helemaal uit zijn dak.

De elfjarige Lauren Greyhawkis verkleed en geschminkt voor de Comanche dans.

Lauren bekijkt in zijn schaduw of zijn veren nog goed zitten.

USA, New Mexico, Ohkay Owingeh pueblo. June 24, 2014. Eeleven-year old Lauren Greyhawk dances with zest during the Commanche dance which is performed six times at the celebration of Saint John the Baptist. Some twohundred people - man, women and children - participate in the dance that lasts all day long. Lauren likes reading and baseball, but most of all dancing. His mom makes his costumes, his father paints his face.