Lesbrieven actuele thema’s

Lesbrieven actuele thema’s

Eens in de twee maanden stuurt Samsam een lesbrief over een actueel onderwerp. Wilt u deze lesbrief ontvangen in uw mailbox? Schrijf u dan in voor de Samsam nieuwsbrief.

Valentijn

Overal ter wereld vieren mensen Valentijnsdag. In Nederland, maar ook in India, Egypte en Ghana. Acht meisjes zingen mee met hun favo liefdesliedjes, laten het hartjes regenen en vertellen over hoe zij Valentijnsdag vieren. Leve de liefde!

Heilige koe

Op 4 oktober is het Werelddierendag, een dag waarop veel huisdieren iets extra’s krijgen. Maar hoe zit het met onze liefde voor al die andere dieren om ons heen? De koe, bijvoorbeeld. Hoe gaan mensen in andere culturen om met deze loeiende herkauwers? Samsam vroeg het kinderen in Nederland, India, Spanje en Kenia.

Slavernij

Op 1 juli herdenken we het afschaffen van de slavernij: Keti Koti. Met de filmpjes en achtergrondinformatie uit ons dossier slavernij kunt u dit onderwerp in de klas bespreken. Uw leerlingen kunnen de informatie ook gebruiken voor een spreekbeurt of werkstuk.

Hongersnood

Manno (12) zag het spotje van Giro555 over  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood in Zuid-Sudan. Wat is eigenlijk  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood, vroeg hij zich af. En heeft het zin om geld te geven? Met dit filmpje en de achtergrondinformatie uit ons dossier Honger kunt u het onderwerp in de klas bespreken.

Carnaval

Op veel plaatsen in Nederland wordt carnaval gevierd. Ook in andere landen, zoals Brazilië, Colombia, Curaçao en Duitsland, gaan kinderen verkleed en geschminkt de straat op om feest te vieren.

Geluk

In Bhutan leren kinderen op school wat belangrijk is voor geluk: anderen helpen, bidden, geen ruzie maken en je niet haasten. Niet economische groei, maar het nationale geluksgevoel staat in Bhutan voorop.

Vluchtelingen

Overal ter wereld zitten vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en andere landen in overvolle opvangkampen. Ze wachten op een veilige plek om te wonen. Onder hen zijn ook veel kinderen. Wat kunnen we doen om hun leven beter te maken? Deze vraag speelt bij veel Nederlandse kinderen.