Ahmad uit Syrië

Ahmad uit Syrië

Ahmad (13) komt uit Syrië. Toen het daar door bomaanvallen steeds gevaarlijker werd, vluchtte hij met zijn familie naar Turkije, net als honderdduizenden andere Syriërs. In Syrië heerst sinds 2011 een bloedige burgeroorlog waarbij soldaten van de Syrische president Assad vechten met tegenstanders.

Voor zijn neefjes is Ahmed van dertien jaar meer dan een grote neef.
Voor zijn neefjes is Ahmed (13) méér dan een grote neef.

Foto

“We moesten zo snel vluchten voor de raketaanvallen, dat we bijna alles in Syrië achterlieten,” vertelt Ahmad. “Ook de foto van mijn overleden vader. Voor mijn moeder was het portretje erg belangrijk.” Net over de grens, ontmoetten ze een Turkse familie die een kamer en een keukentje over had.

Kostwinner

Toen ze eenmaal een veilig onderkomen hadden, moest Ahmad geld gaan verdienen voor de hele familie. “Ik werk zes dagen in de week in een meubelfabriek. Ik maak schoon en ik doe allerlei klusjes. Per dag verdien ik ongeveer 15 lira (6 euro).” Dat is net genoeg voor eten, water en elektriciteit in huis. Soms treurt Ahmad wel om zijn volwassen bestaan. “Als ik Turkse jongens van mijn leeftijd zie voetballen, dan denk ik aan mijn vroegere leven. Maar tegelijkertijd voel ik me zo veel ouder dan zij, dat ik niet eens meer zin heb om mee te doen.”

Lees hier het hele artikel 'Ahmad speelt de rol van vader'.