Lesbrief hongersnood

Lesbrief hongersnood

Manno (12) zag het spotje van Giro555 over  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood in Zuid-Sudan. Wat is eigenlijk  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood, vroeg hij zich af. En heeft het zin om geld te geven? Manno interviewt muzikant Godfrey uit Zuid-Sudan en Afrika-journalist Arne. Zij vertellen hoe het zit.

Met dit filmpje en de achtergrondinformatie uit ons dossier Honger kunt u het onderwerp in de klas bespreken.

1 – Bespreek het in de klas

Vraag de leerlingen wat ze over honger in Afrika op televisie of internet gezien hebben. Hebben zij of hun ouders geld ingezameld aan Giro555? Waarom wel/niet? Weten ze wat  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood is? En wat het verschil is met zelf wel eens honger hebben? Zijn er kinderen in uw klas met familie of vrienden uit landen waar honger is?
Tips voor een groepsgesprek in de klas vindt u hier.

2 – Bekijk het filmpje

Bekijk dan met de klas dit filmpje waarin Manno (12) onderzoekt hoe  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood in Zuid-Sudan is ontstaan.

3 – Doe de quiz

1. Arne en Godfrey leggen uit hoe  Hongersnood betekent dat 20% van de bevolking niks te eten heeft, 30% ondervoed is en meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag daaraan sterft.hongersnood ontstaat. Wat zijn de belangrijkste oorzaken? 
a. Extreme droogte en oorlog.
b. Er zijn niet genoeg supermarkten.
c. De pinautomaten werken nooit.
d. Mensen kopen liever een nieuwe smartphone.

Bekijk hier alle quiz-vragen.

4 – Tijd over? Bespreek de artikelen:

Naar de Voedselbank

Ook in rijke landen zijn mensen die niet genoeg geld hebben om elke dag een voedzame maaltijd te betalen. Bij Nicky (12) en haar broertje Jayno (10) uit Tilburg, is altijd wel wat te eten in huis. Toch gaan ze naar de Voedselbank.

Noor heeft altijd honger

Noor (11) woont in een vluchtelingenkamp in Afghanistan. Hij heeft altijd honger. "Vroeger was er genoeg te eten,” vertelt hij. “Op het land van mijn vader groeide van alles. Door de oorlog werd het in ons dorp te gevaarlijk. Daarom zijn we gevlucht.”