Vluchtelingen

Vluchtelingen

Leerkrachten vragen ons vaak om filmpjes en lesmateriaal over actuele gebeurtenissen. Samsam Actueel komt tegemoet aan deze wens. Aan de hand van korte filmpjes met kinderen in de hoofdrol en heldere achtergrondinformatie kunt u met deze extra lesbrief het thema vluchtelingen bespreken in uw klas. 

Waar gaat het over?

Overal ter wereld zitten vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en andere landen in overvolle opvangkampen. Ze wachten op een veilige plek om te wonen. Onder hen zijn ook veel kinderen. Wat kunnen we doen om hun leven beter te maken? Deze vraag speelt bij veel Nederlandse kinderen. Wij maakten er twee filmpjes over. Klik hier voor feiten en cijfers over vluchtelingen.

Filmpjes en artikelen

 

FILMPJE - De vader van Sara (14) vluchtte uit Irak en haar moeder komt uit Syrië. Sara vindt het belangrijk dat iedereen de verhalen van vluchtelingen hoort en ziet. Daarom ging ze met een kaart naar de Bijlmerbajes waar het COA vluchtelingen opvangt.  Bekijk het filmpje.

INTERVIEW - Samen met zijn moeder en zusjes vluchtte Dawar (12) acht maanden geleden uit Afghanistan. Nu zit hij al drie maanden vast in een Olympisch hockeystadion in de hoofdstad van Griekenland. Hij mag niet verder reizen. Lees verder. 

FILMPJE -  Hoe kunnen we het leven van kindvluchtelingen in Nederland fijner en beter te maken? Daarover spraken kinderburgemeesters en kindvluchtelingen met elkaar in Aalsmeer.  Bekijk het filmpje.

Nabespreken

Voer een klassengesprek met uw leerlingen. Hierbij gaat het niet om meningen en standpunten, maar om gedachten en gevoelens die ontstaan na het verhaal en de filmpjes. Hier vindt u tips voor een klassengesprek. Mogelijke vragen:

  • Wat viel je op na het zien van de filmpjes?
  • Kennen jullie een kind dat gevlucht is uit zijn/haar land? Vertel erover.
  • Is hier in de buurt een asielzoekerscentrum? Kun je daar op bezoek gaan? Hoe zouden jullie dat aanpakken? 
  • Wat kun je doen om te zorgen dat vluchtelingen zich meer thuis voelen in Nederland?
  • Wat dachten jullie na het verhaal over Dawar? Hoe vinden jullie het dat hij terug is in Afghanistan?

Extra verdieping

Tijd over? Bekijk met de klas de documentaire (25 min.) over Tareq (12): ‘Een jaar zonder mijn ouders’.