Vredesweek

Vredesweek

De Vredesweek is dé actieweek voor vrede van PAX. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zetten we vrede op de kaart. Door heel het land worden er tientallen verschillende activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van vieringen tot debatten.  Meer informatie  over de Vredesweek. 

Op deze pagina vindt u lesmateriaal van Samsam die u kunt gebruiken tijdens en rondom de Vredesweek van PAX.

Meer informatie over het lesmateriaal van Samsam? Bestel gratis het informatiepakket met informatiebrochure.

Ontmoeting in conflict

Met verhalen over:

- Officieel is de oorlog in Bosnië en Herzegovina al twintig jaar voorbij, maar er zijn nog steeds spanningen tussen moslims, Kroaten en Serviërs. Twee Nederlandse filmmakers reisden naar de streek om met kinderen uit de verschillende groepen samen een speelfilm te maken.

- Na een lange reis vanuit Syrië en een paar maanden in een asielzoekerscentrum, woont Samouil nu in Haarlem. Hij vertelt over waar hij woonde en laat zien wat hij meenam uit zijn geboorteland.

- Infographic 'vrede in de wereld'

- De ouders van Letizia vangen bootvluchtelingen op. Mohammed is als een broer voor haar.

Vrijheid

Met verhalen over:

- Meer dan 168 miljoen kinderen op de wereld werken. Ze doen niet alleen klussen in de huishouding of op het land, maar ook zwaar werk in fabrieken en mijnen. Drissa (12) uit het West-Afrikaanse land Mali werkt in een goudmijn.

- Elke dag ziet Adolet (12) uit Mali wel buitenlandse militairen met blauwe baretten op hun hoofd. Ze zijn er om haar land veiliger maken. Toch vindt Adolet ze eng. Ze heeft nare herinneringen aan mannen met wapens.

-In Colombia zijn bomaanslagen aan de orde van de dag. Gelukkig is het in het dorp van Emerson (12) wel veilig. Hij kan altijd buitenspelen.

- Vrijheid van meningsuiting is een kinderrecht. Maar mag je eigenlijk alles zeggen wat je wil of denkt? Wij vroegen het leerlingen van groep 7 van basisschool de Elout in Amsterdam.

Lesbrief vluchtelingen

Overal ter wereld zitten vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en andere landen in overvolle opvangkampen. Ze wachten op een veilige plek om te wonen. Onder hen zijn ook veel kinderen. Wat kunnen we doen om hun leven beter te maken?