Leven in de hutong

banner

Sport in Chinamei 2008

Leven in de hutong

Gong Yao en Guo An zijn beste vrienden. Iedere dag na school, voetballen ze op straat. Ze wonen in een gezellige oude buurt in het midden van Beijing, vlak achter de Verboden Stad.

In de hutong (een woonwijk met kleine steegjes) waar Gong Yao (14) en Guo An (11) wonen, staan geen nieuwe flatgebouwen. Hier zijn de huizen niet meer dan een rij kamers die rond een binnenplaats zijn gebouwd. Groepen toeristen in riksja’s rijden door de straat. Ze willen nog een glimp van deze oude binnenstad opvangen, voordat het niet meer kan. “Deze huizen hier zijn heel oud,” zegt Guo An. “Voordat de Olympische Spelen beginnen, moeten ze worden gesloopt.”

Thuis

Guo An vindt dat jammer. “Tegenover ons huis stond eerst een kazerne. Dat was erg lawaaierig, want ‘s avonds zaten de mannen buiten te kaarten. Het is dus wel prettig dat die is platgegooid.
Maar dat de rest van de buurt er straks niet meer is, vind ik zonde.
De oude gebouwen zouden eigenlijk bewaard moeten blijven. Ook ons huis. Het heeft maar twee kamers, maar dat is genoeg. Eigenlijk hebben we hier alles: een keuken, verwarming, een school vlakbij en mijn vrienden wonen hier.”

Alleen gevels

Guo An’s buurt is niet de enige die plat wordt gegooid. De oudste winkelstraat Tianmen, die ten zuiden van de Verboden Stad ligt, is al helemaal afgebroken en weer opgebouwd in oude stijl. In Guo An’s wijk worden maar een paar huizen gerestaureerd. De rest verdwijnt. De muren langs de binnenstraatjes zijn leuk grijs geschilderd, maar achter de muren is het een grote puinzooi. De slopers zijn druk aan het hameren.

In het kort:

- Voor de Olympische Spelen worden veel oude woonwijken afgebroken.
- Illegale bewoners kunnen dakloos worden.

Guo An en Gong Yao poseren voor hun huis

Guo An (rechts) en Gong Yao wonen nu nog in hetzelfde huis.

Guo An en Gong Yao met op de achtergrond het sloopwerk van de Chinese overheid voor de olympische spelen

Achter de grijze muren wordt alles gesloopt.

Dakloos

De familie van Guo An weet niet waar ze straks moeten wonen. Normaal gesproken helpt de gemeente mensen van wie de huizen worden afgebroken. Ze kopen dan een nieuwe flat en de gemeente betaalt zeventig procent van de kosten. Maar Guo An weet niet of zijn ouders voor die hulp in aanmerking komen. “Wij komen niet uit Beijing,” zegt hij. “Wij komen van het platteland. We huren dit huis van mensen uit Beijing, die nu een nieuwe flat in de buitenwijk hebben.”

Het olympisch stadion van de spelen in Beijing

Voor de Spelen wordt Beijing verfraaid met parken en gebouwen zoals het Olympisch Stadion, dat de bijnaam het 'Vogelnest' heeft.

Toeristen proberen nog een glimp te vangen van de oude binnenstad, voordat alles is afgebroken

Toeristen rijden door de wijk om een glimp van de oude binnenstad op te vangen, voordat alles is afgebroken.

Illegaal

Er wonen in Beijing zo’n twee miljoen mensen die, net als Guo An’s familie, eigenlijk uit de provincie komen. In China mag je niet maar zo verhuizen. Je moet er toestemming voor hebben van de gemeente. Maar veel mensen komen toch, zonder die toestemming, naar de hoofdstad. Ze doen het werk dat de stedelingen zelf niet willen doen, zoals schoonmaken en op de markt kleren verkopen. En tienduizenden mannen van het platteland werken in de talloze bouwputten in de stad.