Leven in een gigastad

banner

China: leven in een miljoenenstadjanuari 2017

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Leven in een gigastad

In grote Chinese steden is de lucht behoorlijk verontreinigd. Xiamen is ook zo’n miljoenenstad. Er wonen drie en een half miljoen mensen. Ondanks al die mensen is de stad opvallend groen én schoon. Jonathan vindt het leven er fijn!

"Zet ‘m op! Rennen!” roept Jonathan (11) terwijl de andere kinderen over het mulle zand beginnen te hollen. Ze houden een estafette op het strand. Het is bijzonder dat dat kan, want andere stranden in Chinese steden zijn vaak zo vervuild dat je er echt niet voor je plezier naar zee gaat. Maar in Xiamen, een havenstad aan de Zuidoost-kust, zijn veel dingen anders.
Chinezen noemen Xiamen ook wel 'Garden of the Sea': tuin van de zee. Overal zijn groene parken, palmbomen en mooie planten. Op het schiereiland staan weinig fabrieken. Daardoor is het gezonder en fijner om in Xiamen te leven dan in andere grote Chinese steden.

EHBO

“Ik vind mijn stad heel mooi. Je kunt er goed op het strand en in zee spelen,” zegt Jonathan, terwijl hij over het strand naar het clubterrein loopt. Sinds twee jaar gaat hij op zondagochtend naar Daring Duck, een scoutingclub. “We leren hier van alles over de natuur, maar ook hoe je iemand die gewond is eerste hulp geeft. We verbouwen groente, die we mee naar huis mogen nemen en we krijgen kookles. Maar het allerleukste vind ik suppen, dat is peddelen op een surfplank, en kayakken.”

Het strand bij de Chinese stad Xiamen wordt goed schoongehouden zodat je er lekker kunt spelen.

Het strand van Xiamen is zo schoon dat kinderen er kunnen spelen.

Het clubhuis van Jonathans scoutinggroep ligt aan het strand.

Het clubterrein van Jonathans scoutingclub ligt aan het strand en de scouts spelen graag in de golven.

Schoon

“Het meeste zwerfvuil wordt opgeruimd," glundert Jonathan. "Daarom kunnen we hier best buiten spelen. In Beijing kan dat soms niet omdat de lucht zo vervuild is. Of je moet een mondkapje op, tegen de uitlaatgassen van auto’s en fabrieken. Hier hoeft dat niet.”
De gemeente van Xiamen doet van alles om een groene en schone stad te zijn. Daarom rijden er bussen en taxi’s op stroom die veel minder uitstoot veroorzaken dan auto’s die benzine gebruiken. En er staan gratis  etsen in stallingen door de hele stad.
Xiamen won al een paar keer de titel ‘meest geciviliseerde stad van China’. Geciviliseerd betekent beschaafd. Het houdt in dat mensen zich op straat netjes gedragen, maar ook dat ze behulpzaam zijn voor de vele, vooral Chinese, toeristen die naar Xiamen komen. En dat ze bijvoorbeeld opstaan voor een ouder iemand in de bus.

Jonathan en zijn broertje Aaron spelen vaak binnen.

Jonathan en zijn broertje Aaron spelen vaak binnen.

Spelen

Jonathans moeder Tina vertelt dat haar zoon hoge cijfers haalt, maar de druk om op school goed te presteren vindt ze veel te groot. “Ik kon vroeger gewoon buitenspelen na school. Hier zie je na  schooltijd geen kind op straat. Iedereen zit binnen huiswerk te maken.
Daarom laat ik de jongens in het weekend zo veel mogelijk leuke dingen doen. Voor Jonathan is het fijn dat zijn moeder vrije tijd en spelen zo belangrijk vindt. “Scouting is leuk, maar ik zit ook vaak binnen te tekenen. Ik heb al elf stripboekjes gemaakt met avonturen van een zelf bedacht figuurtje. Zelfs collega’s van mijn moeder vragen regelmatig wanneer er weer een nieuwe aflevering komt!” vertelt Jonathan. “Soms gaan we ook met de klas naar buiten. Vorig jaar deden we mee aan de actie ‘Laten we Xiamen samen mooi maken!’ Wij hielpen de schoonmakers op het strand. Ook spraken we mensen aan die afval op het strand gooiden.”

button_535x55px_youtube

Bewaren

Bewaren

De broersJonathan (11) en aaron (9) wonen in de Chinese miljoenenstad Xiamen.

De broers Jonathan en Aaron wonen in een groot appartementencomplex.

Vervuiling

Jonathan wijst naar de branding. “In het water drijft vaak troep die aanspoelt op het strand. De gemeente ruimt het meestal zo snel mogelijk op.”
Inderdaad: verderop in het water vaart een boot met mannen die bezig zijn om afval op te ruimen. Stukken hout, piepschuim, schoenen, brandblussers en andere rommel. Het lukt ze alleen niet om alles op te vissen. Een deel van het afval drijft al verder mee met de stroming.

Jonathan maakt elke dag huiswerk. Hij vindt het Chinese karakterschrift erg moeilijk.

Jonathan is vaak aan zijn bureautje te vinden: voor z'n huiswerk of om strips te tekenen..

Aan de slag

Downlaod de handleiding Nieuwsbegrip.
Download de opdrachten Nieuwsbegrip.
Download de lessuggestie 'Filmpjes kijken'.

Wandelen

Jonathan, zijn Chinese naam is Shi You Cheng,  woont in een groot appartementencomplex. In zijn buurt merk je niet dat Xiamen een miljoenenstad is. Je hoort geen getoeter van auto’s en rondom de flats staan palmbomen. Hier woont Jonathan met zijn ouders en broertje Aaron (9).
“We wandelen iedere ochtend om half acht met mama naar school,” zegt Jonathan. Op school is het hard werken. Vooral Chinees vindt Jonathan lastig. Het Chinese karakterschrift is ingewikkeld en één karakter heeft veel verschillende betekenissen.

Xiamenstad

Xiamenstad staat vol parken, palmbomen en mooie planten.