Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.
Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachtenMaurice ontmoet Romary-Ann
Door: Karin Wesselink
Met twee stoelen en twee stippen reist Maurice Lede door Suriname. Hij is op zoek naar kinderen op bijzondere plekken.
Vandaag ontmoet hij Romary-Ann (12) op een vroegere cacaoplantage, net buiten Paramaribo.
Houten huizen
Mijmerend kijkt Maurice om zich heen. Zou de plantage waar zijn Surinaamse voorouders als slaaf werkten er ook zo uit hebben gezien?
Dan komt Romary-Ann uit haar houten huis gerend. “Welkom!” roept ze.
Vreselijke straf
Even later wandelen ze langs een grote ketel, helemaal verroest. Maurice wijst ernaar: “Wat is dat?”
Romary-Ann weet het wel. “De slaven kookten daar suikerriet in. Soms moesten ze voor straf stoppen met roeren en dan spatte de gloeiendhete stroop op hun huid. Dat deed natuurlijk ongelooflijk veel pijn.”
Maurice rilt, ook al brandt de hete zon vol op zijn hoofd. Romary-Ann wil dit nare beeld uit het verleden graag laten verdwijnen. “Kom! Ergens staat nog een verdwaalde cacaoboom. Ik weet waar ‘ie is!”
Zwaar werk
“De ouders van mijn oma en opa komen uit Indonesië. Zij namen na de afschaffing van de slavernij het werk van de slaven over. Ze moesten hard werken en kregen maar weinig loon.
Op Peperpot werd toen cacao verbouwd, maar in de tijd dat oma zelf ging werken, moest ze mango’s oogsten. Als er één was gevallen, mocht ze die niet eten. Zo streng was de baas.”
Geesten
Maurice: “Er zijn hier tijdens de slavernij vreselijke dingen gebeurd. Wat weet je daarvan?”
Romary-Ann griezelt. “Mijn opa heeft wel eens geesten gezien en soms ben ik daar ook bang voor. Maar voor mij is het een fijne plek om te wonen. Ik ken iedereen en ik vind de geschiedenis interessant. Er komen hier vaak toeristen en die vertel ik dan over de slavernij.”