Lopen voor Syrische vluchtelingen

banner

Lopen voor Syrische vluchtelingen

ROTTERDAM - 14 mei 2015

Met de trein en metro reizen Chris (11) en Walid (12) naar de havenstad Rotterdam. Ze doen vanavond mee aan de 5 kilometer sponsorloop  voor Stichting Vluchteling.

Twee maanden geleden zag Chris een reportage over Syrische vluchtelingen op tv. “Ik wilde zo graag iets voor ze doen. Mijn moeder vertelde toen over de Nacht van de Vluchteling.” Zijn vriend Walid hielp net zo enthousiast mee.

Ze vroegen iedereen die ze kennen een bedrag over te maken. “En gisteren was het mooi weer en zijn we de terrassen in onze woonplaats langs gegaan met onze collectebus.” Met z’n tweetjes haalden ze 1500 euro op!

De vrienden Chris (11) en Walid (12) doen mee aan de Nacht van de Vluchteling 2015. Ze zamelden 1500 euro in!
Klaar voor de start?

Vandaag wandelen de vrienden Chris (11) en Walid (12) 5 kilometer. Volgend jaar willen ze 10 kilometer lopen en weer sponsorgeld ophalen voor vluchtelingen.
Chris (links) en Walid op de Erasmusbrug.

Na 5 kilometer kregen Chris (11) en Walid (12) een medaille. Maar ze waren nóg trotser op het geld dat ze inzamelden voor vluchtelingen.
Best trots op hun medailles, maar meer nog op het verzamelde geld.

Na de finish werden Chris (11) en Walid (12) geïnterviewd voor NPO2 en ontmoetten ze de directeur van Stichting Vluchteling: Tineke Ceelen.
Na de finish worden Chris en Walid geïnterviewd voor NPO2.

Voetbal

Over de afstand van vanavond maken Chris en Walid zich dan ook helemaal niet druk. Ze zijn allebei sportief en dragen lekkere wandelschoenen. “We zitten allebei op voetbal, maar niet in hetzelfde team.”

Handtekening

Wat Chris spannender vindt, is of hij het gesigneerde voetbalshirt van Arjen Robben zal winnen. Deelnemers die meer dan 1000 euro hebben ingezameld, maken daar kans op.
“Ik heb vannacht gedroomd dat Chris ‘m zou krijgen”, vertelt Walid. De twee zijn al ‘hun hele leven’ vrienden. “Al vanaf m’n derde toen ik hier kwam wonen”, weet Chris.

Optreden

Eerst is er een optreden van de tweeling Mylène en Rosanne die hun hits Double Me en Selfie zingen en daarna alle aanwezigen een warming-up geven. Chris en Walid houden het al snel voor gezien, scoren een voetbal en trekken zich daarmee terug in een hoekje van de zaal. “Doe mij maar dj Hardwell”, lacht Walid.

Startschot

Dan is het dringen bij de grote rode deuren. Het startschot klinkt en slierten confetti schieten de lucht in. Walid en Chris lijken haast te hebben. “We willen eigenlijk het liefst voorop lopen.” De tocht gaat over de Erasmusbrug, een stuk langs de Nieuwe Maas en dan weer een brug over en terug richting de Erasmusbrug. De jongens zijn nog lang niet moe en vertellen onderweg waarom ze meedoen.

Vader

“Als je de beelden ziet van kinderen zonder dekens en in veel te kleine tenten, dan vind ik dat gewoon heel erg.” En daar komt ook nog bij dat de vader van Chris zelf is gevlucht. Hoe lang geleden, weet Chris niet precies. “We praten er niet veel over.” Trots en tevreden nemen ze de medailles in ontvangst en zoeken hun voetbal weer op. Want ze zijn nog lang niet moe. 

Volgend jaar

Na het optreden van Ralf Mackenbach stroomt de zaal langzaam leeg. “Nu weten we nog niet of Chris het shirt van Robben heeft gewonnen. Dat wordt straks pas bekend gemaakt.” Maar wat ze wel zeker weten: volgend jaar lopen ze de 10 kilometer en het jaar daarna de 40 kilometer in de nacht, van Rotterdam naar Den Haag.