Maryam zet thee: een warm welkom

banner

Oude stadnovember 2009

Maryam zet thee: een warm welkom

Buiten spelen mag niet

Maryan woont in een wijk buiten de medina. Om naar school te gaan moet ze door één van de mooiste poorten in de muur van de oude stad. 

Twee kamers

Maryam's huis is in een groot, oud gebouw. In dit gebouw zitten ook een school én een museum. De vader van Maryam is hier concierge. Daarom mag hij er met zijn gezin wonen. Tot zijn pensioen. "Dan hebben we een probleem", vertelt Maryam. "Huizen zijn heel duur. Nu hebben we twee kamers. Mijn moeder, mijn zusje en ik slapen in de kamer die je hier ziet. In de andere kamer slapen mijn vader en twee broers. Gewoon op de banken."

Jaartje over

Vandaag treuzelde Maryam lang voordat ze naar school ging. Het moment van de waarheid is aangebroken. Een rapport vol slechte cijfers. Maryam heeft thuis al opgebiecht dat ze is blijven zitten. Alleen omdat Samsam mee wilde, is ze naar de uitreiking gegaan. "Maar jullie mogen geen foto van mijn cijfers maken. Ik schaam me!"

Droombruiloft

"In deze la in de keuken liggen al mijn spullen: kleren en schoolboeken. Ik kijk niet vaak televisie, maar wel naar "Lala Laroussa". In dat programma laten vrouwen die gaan trouwen zien dat ze goede huisvrouwen zijn én dat ze hun man goed kennen. Ze maken kans op een droombruiloft. Dit programma zenden ze alleen in de zomer uit, want de meeste mensen trouwen in de zomer."

Avontuur

Zodra Maryam thuis is, lacht ze weer. Vooral als ze thee van verse muntblaadjes maakt. Theezetten vindt ze leuk. "Ik zou ook wel meer met andere kinderen willen spelen, maar dat is lastig. Vriendinnetjes mogen niet hier komen. Mijn vader is bang dat de leerlingen van de school of bezoekers van het museum last van ons hebben. Mijn zusje en ik mogen ook niet buiten spelen. Mijn broers wel. Zij beleven spannende avonturen. Weet je wat Mohammed laatst deed? Hij verstopte zich bij een bus met voetballers. Hij deed alsof hij één van de spelers was en glipte zo het stadion in. Of het echt waar is? Ik weet het niet."

Maryam zet thee:sterk en zoet!

Maryam vindt het leuk om heerlijke muntthee te maken.

Gratis naar school

In Marokko zijn veel soorten scholen. Die van Maryam is gratis en wordt betaald door de regering. De leerlingen hoeven geen écht schooluniform aan, alleen een witte bloes. In Marokko is het verplicht om van je zesde tot je zestiende naar school te gaan. Maar dat wordt niet zo streng gecontroleerd. Meer dan een half miljoen meisjes gaan niet naar school. Die wonen vooral op het platteland.

Ik schaam me voor mijn cijfers.