Met blote handen in een warme koeienvlaai

banner

Poepseptember 2010

Met blote handen in een warme koeienvlaai

Haar klasgenoten kijken besmuikt toe, maar Namrata uit Nepal is stoer. Ze vindt het helemaal niet vies om een verse buffelhoop met haar blote handen in een emmer te doen.
"Weet je wat ik écht smerig vind? Vlees eten! Ik ben vegetariër."

Namrata zit op de Vajra Academy, de eerste groene basisschool van Nepal. Op het dak van de school staan zonneschotels. Die zorgen voor warm water. Beneden, naast de speelplaats, liggen twee buffels lui in de zon. Buffels zijn goed voor melk, maar ook voor het bruine goedje dat ze onder hun staart naar buiten persen. In poep zit namelijk biogas. En op biogas kun je koken.

Gas winnen

De leerlingen van de vijfde klas willen wel laten zien hoe je gas wint uit poep. Namrata: “Thuis heb ik geleerd om compost te maken van buffelpoep, stro en water. Ik ben gewend dat met blote handen te doen. Straks was ik mijn handen wel! Mijn eigen poep, nee, die raak ik natuurlijk niet aan! Die gaat van de wc door een
rioolbuis naar een gierput.

Gas uit poep wordt gebruikt om te koken. Één wc en de mest van twee koeien leveren voldoende gas voor één gezin. Biogas vermindert het gebruik van brandhout.

Weg is de stank!

De gierput onder de grond is een gashouder. Er zit een koepeldak met een gaspijp op. De poep in deze ruimte begint te “gisten”. Het gas dat vrijkomt stijgt op. Via een leiding stroomt het gas regelrecht naar het fornuis in de keuken. Namrata: “Het gas ruikt dan echt niet meer naar poep hoor. Je ziet gewoon een blauwe vlam.”

Milieu

Phrabin weet waarom koken op biogas goed is: “Hoe meer mensen biogas in plaats van houtblokken gebruiken, hoe minder bomen eraan gaan. Het is dus beter voor het milieu.”

Bekijk hierboven hoe leerlingen gas halen uit buffelpoep! Vind jij dat vies?

Buffelpoep mixen

Phrabin, Aadres en Pratieh dragen de emmer vol buffelstront
naar een put naast de schooltuin. In de put liggen nog wat etensresten. Namrata gooit de emmer leeg, terwijl één van de jongens de waterslang erbij houdt. Bij iedere emmer poep moet evenveel water. Rupak draait aan de hendel en mengt de drek tot een glad, bruin papje. Dan stroopt Namrata haar mouwen op om de stop uit de bodem van de put te trekken. Het mengsel stroomt door een buis naar een ondergrondse gierput.

Namrata is niet bang voor vieze handen.

Namrata is niet bang voor vieze handen.

In het kort

- Gas uit poep wordt gebruikt om te koken.
- Eén wc en de mest van 2 koeien leveren voldoende gas voor één gezin.
- Biogas vermindert het gebruik van brandhout.