Na de coup: “Mijn school is nog steeds dicht”

banner

Na de coup: “Mijn school is nog steeds dicht”

ISTANBUL - 31 AUGUSTUS 2016

Militairen, gevechtsvliegtuigen en bommen. De staatsgreep van half juli in Turkije was best eng. Güneş (10) en Yusuf (12) uit de hoofdstad Istanbul vertellen erover. Wat merken ze er nu nog van?

Op de bank

De avond van de staatsgreep was Güneş thuis met haar familie. “Ik zat op de bank naast mijn nichtje en we keken naar het nieuws.”  Even later hoorde ze zelf ook de bommen. “Zelfs mijn vader was bang en onze twee katten kropen onder de bank. Ik kon de hele nacht niet meer slapen.”

Gevechten

In Turkije is president Erdogan de baas, maar een grote groep militairen wilden half juli de macht overnemen. Dat heet een staatsgreep. De president stuurde de rest van het leger op deze militairen af en in de gevechten daarna vielen meer dan 250 doden en veel gewonden.

Bang en boos

Ook Yusuf (12) keek televisie en zag daar alles gebeuren. “De gevechtsvliegtuigen hoorde ik vanuit mijn huis. Ik belde mijn vrienden de volgende ochtend. We konden niet naar buiten om elkaar te zien. Zij waren ook bang. We zijn allemaal boos op degenen die de coup poging hebben gedaan.”

Güne? uit Istanbul zag op tv de staatsgreep in haar land Turkije.
Günes uit Istanbul zag op tv de staatsgreep in haar land Turkije.

Voor de docent

CED maakte een lesbrief over hoe je om kunt gaan met spanningen in de klas naar aanleiding van de staatsgreep in Turkije. Bekijk 'm hier.

SchoolTV zette tv-fragmenten hierover achter elkaar. 

Yusuf (12) kan sinds de staatsgreep in Turkije niet naar zijn eigen school.
Yusuf (12) kan sinds de staatsgreep in Turkije niet naar zijn eigen school.

Gesloten deuren

Yusuf is vooral ook boos omdat hij nu naar een andere school moet en hij zijn vrienden mist. “Mijn school is nog steeds dicht.” De deuren blijven gesloten omdat de school zou horen bij de beweging van de man die achter de staatsgreep zou zitten: Fethullah Gülen. Dit is een Turkse geleerde die in Amerika woont. Veel mensen zijn bang dat de Turkse president hen zal straffen als hij denkt dat ze iets met deze Gülen te maken hebben.

Angst

Ook in Nederland zijn er kinderen die niet meer naar hun oude school gaan omdat hun ouders denken dat het bestuur, de directeur of leerkrachten het eens zouden zijn met de denkbeelden van deze man. Niemand wil problemen met Erdogan en families willen bijvoorbeeld veilig op vakantie kunnen naar Turkije.  

Weer veilig

Güneş  vertelt dat ze zich nu weer veilig voelt in de stad. “Door wat hier nu is gebeurd, snap ik veel beter wat andere kinderen meemaken die in een land wonen waar oorlog is. Bijvoorbeeld de kinderen die uit Syrië zijn gevlucht en nu in Turkije wonen.” (Lees hier het artikel over Ahmad die vluchtte van Syrië naar Turkije).

IJsje eten

Yusuf gaat ondertussen ook weer gewoon de straat op. “Om een ijsje te eten, bijvoorbeeld. Maar ik mag niet in drukke menigtes komen en we kijken uit als we met de bus of metro gaan. Soms ben ik wel bang dat er nog een keer een staatsgreep zal gebeuren.”

Meer lezen over kinderen uit andere landen?
Vraag je ouders om een abonnement.
Krijg je Samsam al in de klas?

button_535x55px_instagram1