Mist over Shanghai

banner

China: leven in gigastadjanuari 2017

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (Wereld)burgerschap, inleiding (Wereld)burgerschap, opdrachten

Mist over Shanghai

In grote Chinese steden hangt soms dagenlang een dikke grijze sluier. Dat is geen regenwolk, maar luchtvervuiling.
Ma Xin (12) uit Shanghai vertelt hoe het is om in de smog naar school te fietsen.

Wat heb je voor je mond?

“Vandaag is de lucht echt vies en daarom draag ik een mondkapje op de fiets. In de winter houdt het je neus ook lekker warm. Veel van mijn klasgenoten dragen buiten mondkapjes.”

Als Ma Xin (12) uit de Chinese stad Shanghai naar school fietst, draagt hij vaak een mondkapje. De lucht in Shanghai is zo vervuild met het broekasgas CO2 dat als Ma Xin geen mindkapje draagt, hij de hele dag moet hoesten.t niet doet, moet ji

Om de smog uit zijn longen te houden, draagt Ma Xin een mondkapje.

Wat kun je doen tegen smog?

“Mijn vader heeft vorige maand een Toyota hybride gekocht. Hij zegt dat dat een groene auto is. Die is minder slecht voor het milieu dan andere auto’s. Misschien helpt dat.”

Of een verbod op auto’s?

“Ik heb een hekel aan al die rokende auto’s, maar verbieden gaat te ver. Dat wil ik niet. En soms is het in de winter te koud om te fietsen. Ik denk dat we in de lente meer met de fiets moeten gaan en minder met de auto.
Voor mij is het makkelijk. Ik loop of fiets naar school omdat ik vlakbij woon.”

Is er nog schone lucht in de stad?

“In de buurt waar ik woon, staan veel bomen. Naast ons huis is een mini-bos. Daar speel ik vaak met mijn vrienden. Elke ochtend hoor ik de vogels in de bomen zingen. Volgens mij hebben wij de schoonste lucht van heel Shanghai!”

Schadelijk

Het woord smog komt van het Engelse smoke (rook) en fog (mist). (Spreek de ‘g’ uit als in het Engelse woord ‘big’). Smog is luchtvervuiling die ontstaat door uitstoot van fabrieken en auto’s. Alle grote steden hebben last van smog, Aziatische steden het meeste. De meest smerige stad ter wereld is de Chinese plaats Linfen.

En als je het niet draagt?

“Dan ga ik hoesten. De lucht in de stad stinkt heel erg.”

Wat stinkt er zo?

“De uitlaatgassen van auto’s! Bij mijn school staan elke middag heel veel ouders in hun auto’s te wachten. Ze blokkeren de hele straat en laten de motor lopen. Sommige auto’s hebben zelfs twee uitlaatpijpen. De rook is soms blauw, dat kan wel giftig zijn.
Als ik de school uitkom houd ik mijn adem drie seconden in en dan ren ik er vandoor. Ik zou wel een banaan in de uitlaat van al die auto’s willen stoppen.”

Vuurwerk

Tijdens Chinees Nieuwjaar zorgt vuurwerk voor heel veel extra luchtvervuiling. De regering vraagt burgers daarom niet te veel vuurwerk af te steken. Veel mensen vinden dat de regering eerst maar eens iets moet doen tegen de vervuilende auto’s en fabrieken.

Ma Xins favorieten

Sport: badminton.
Game: voetbalgame FIFA
Eten: gefrituurde inktvis