Moestuin in de stad

banner

De moestuinmaart 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Moestuin in de stad

Midden in een grote stad groenten uit je eigen moestuin eten? Dat kan best!
Nicol Mamani en honderden andere kinderen uit Bolivia hebben op school geleerd hoe ze groenten moeten zaaien, onkruid kunnen wieden en oogsten.

Nicol woont in Cochabamba. Dat is een grote stad in Bolivia.
Op school werkt ze het liefst in de tuin. Ze krijgt lessen over het aanleggen en onderhoud van moestuinen en samen met de leraren hebben de leerlingen tijdens het schooljaar allerlei groenten gezaaid, geoogst en natuurlijk opgegeten.

Bolivia_moestuin_eigen-kweek-koken

De oogst wordt ook op school schoongemaakt en opgegeten.

rode lijn

Handige weetjes

Tuinieren is leuk, maar er gaan ook wel eens dingen mis. Gelukkig hebben de kinderen op de San Marcelinoschool handige tips gekregen.

Knoflook
Maribel Mendoza (10) heeft sla, tomaten en paprika’s in haar eigen moestuin. Mijn moeder had een keer per ongeluk 7up waar de prik al uit was over mijn planten gegooid. Toen kwamen er allemaal mieren op mijn moestuin af! Nu heb ik er knoflook omheen geplant."
Slim, want veel dieren vinden knoflook vies ruiken en blijven er maar al te graag bij uit de buurt.

Vogelverschrikker
Dana Chavez (10) had een heel slimme oplossing op school geleerd om vogels weg te jagen. "Mijn moeder had bloemen waar de vogels de hele tijd aan zaten. Ik heb haar verteld dat ze cd'tjes aan een draad moest ophangen om ze weg te jaren. En dat werkte."rode lijn

Bolivia_moestuin_eigen-tuin

"Tuinieren is leuk!"

Nicol: “In november, aan het einde van het schooljaar, hebben we vier soorten zaadjes mee naar huis gekregen: sla, snijbiet, radijs en courgette. Die mochten we in de zomervakantie thuis inzaaien. Mijn moeder heeft potgrond gekocht en ik heb radijs, snijbiet, tomaat en peper ingezaaid. Mijn broertje Jose Carlos (4) heeft geholpen. Ik heb hem uitgelegd dat je de zaadjes met drie tegelijk in een gaatje moet stoppen. Zo komt er altijd eentje uit. Mijn vader geeft de moestuin water.”

Bolivia_moestuin_zelf-gekweekt

Sla uit eigen tuin!

Bolivia_moestuin_eigen-eten

Daar eet je je vingers bij op!