Mooie dingen maken

banner

Gelukmei 2011

Mooie dingen maken

Bumtheng, Bhutan

Ugyen Choki (14) laat breed lachend haar borduurwerk zien. “Ik ben blij dat ik in dit nonnenklooster woon. We hebben het gezellig samen en we delen alles. We leren hier ook borduren. Als ik iets moois maak, word ik blij. Daarom doe ik erg mijn best.” Met naald en draad borduurde Ugyen het boeddhistische beeldverhaal over samenwerking: een vogel brengt een zaadje, de haas zorgt voor mest en de aap voor water. Zo kan uit het zaadje een boom groeien. De olifant beschermt de boom. Samen kunnen de dieren dan genieten van de vruchten die aan de boom groeien.

Ugyen uit bhutan laat haar borduurwerk zien
Ugyen Choki is trots op haar borduurwerk

Amsterdam, Nederland

“Dit schilderij heet ‘Imane’s Wereld’. Het is een fantasiewereld waarover ik soms droom,” vertelt Imane (spreek uit i-men). “Je ziet een prinses, een heks en een kabouter op de brug. Zij komen bij mij een feestje vieren. Die vallende ster aan de hemel is een teken dat je een wens mag doen. Ik zou wensen dat iedereen
gezond en gelukkig is. Tekenen of schilderen maakt me blij en
als ik blij ben voel ik me vaak gelukkig. Niet altijd hoor! Wat me nog meer gelukkig maakt? Mijn familie. Of naar mijn oma en opa in Marokko gaan.”       

Imane uit Nederland laat haar zelgfgemaakte schilderij zien.