Naar de sterren kijken

banner

Gelukmei 2011

Naar de sterren kijken

De jonge monnik Khandu Wangchuk (15) zit al drie jaar in het beroemde Pangrizapma klooster. Samsam vroeg hem of hij daar gelukkig is.

Hoe kwam je hier terecht?

“Op mijn tiende wilde ik al monnik worden. Mijn ouders vertelden dat aan een oom. Die bracht me naar dit klooster. Hier wonen veel jongens van mijn leeftijd. We leren van alles: rituelen uitvoeren, bidden in de tempel, maar ook tuinieren, opruimen en kleren wassen.”

Voel je je gelukkig

“Ja. Ik vind het geweldig dat ik hier mag studeren. Het is een eer. Dit klooster is het enige in Bhutan waar je een goede astroloog (= iemand die uitlegt wat de stand van de sterren te maken heeft met
het leven op aarde) kunt worden. Na de derde klas basisschool begin je met astrologielessen. Als je tenminste goed kunt rekenen. En dat kan ik!”

Khandu Wangchuk oefent astrologische nummers onder het toeziend oog van de meester
Khandu Wangchuk oefent astrologische nummers onder het toeziend oog van de meester

Aan de hand van deze kalender weet een astroloog wat er gaat gebeuren
Aan de hand van deze kalender weet een astroloog wat er gaat gebeuren

Kijk je ‘s nachts naar de sterren?

“Soms, maar we hebben ook een astrologiekalender; een boekje vol berekeningen en tekeningen. Elk jaar maken tien astrologen deze kalender opnieuw. Dat is een precisiewerkje. Bij geboortes, een huwelijk, een sterfgeval of bij belangrijke beslissingen, roept de familie een astroloog. Die maakt een horoscoop en zegt wat ze moeten doen. ”

Dus eh, moeilijke rekensommen maken jou happy?

“Ja! Het is een kick om zoiets ingewikkelds te snappen! Als een berekening lukt, ben ik blij en trots op mezelf. Maar okay, deze school is best zwaar. Tijdens de vakantie ben ik daarom wel gelukkiger: spelen met mijn broertje en zusje en even niet studeren.”

Moet een astroloog nog meer kunnen?

“We moeten ook heel snel van rechts naar links leren schrijven op een houten schrijfplank. Er ligt een laagje fijngemalen poeder op. Daar kras je de astrologische nummers in; je moet ze ook weer snel uitwissen door het poeder met de rug van je hand weer over het leitje te verspreiden. In het begin is dat best lastig.”

De schrijfplank met speciaal schrijfpoeder
De schrijfplank met speciaal schrijfpoeder

Khandu is blij en doet een beetje gek
Het vraagt wat oefening, maar succes is verzekerd!

Wel eens aan papier of een rekenmachine gedacht?

“Haha, laat de meester het maar niet horen!”

Heb je nog wel tijd om lol te trappen?

“Ja, tijdens het voetballen. Ik ben er niet erg goed in, maar toch… We verwisselen onze lange gewaden voor sportkleren. Dat is wel fijn, even niet nadenken over van alles. Ik ben trouwens fan van Robin van Persie.”

Wanneer voel je je ongelukkig?

“Ik word boos als mijn vrienden me niet aan de bal laten. Als ze
me schoppen en pesten, voel ik me ook rot. Ook de eerste dag na
de vakantie ben ik bedroefd. Dan mis ik mijn familie, maar het gaat wel gauw over. Echt verdrietig ben ik als ik me niet kan concentreren en de boeken niet snap. ”

Vinden de andere jongens jou aardig?

“Ik geloof het wel. Ik help graag vrienden met de studie. Of ik help hen met kleren wassen. Als ik veel eten heb, deel ik het met hen. Zij doen hetzelfde voor mij.

Wie van je vrienden is het grappigst?

“Met Denchen Wangdi en Pasang Dorji kan je allebei lachen. Maar Pasang Dorji kan je echt de stuipen op het lijf jagen. Heb je gezien hoe hij zijn ooglid kan vouwen? Dat bedoel ik nou!”

Het is een kick om zoiets ingewikkelds te snappen! Als een berekening lukt, ben ik blij en trots op mezelf